петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Житен бегач – Zabrus tenebrioides

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на вредителя Обикновен житен бегач 

 

Житният бегач напада пшеница, ечемик, царевица, овес и редица плевелни житни треви.

 

Житен бегач ларваПри благоприятни климатични условия и монокултурно отглеждане на житните, се намножава масово и може да унищожи голяма част от поникващите есенници, като предизвика тяхното разораване и презасяване.

 

Развива едно поколение годишно. Зимува като ларва и по-рядко като възрастно насекомо в почвата. През май, ларвата какавидира в землиста камера на дълбочина до 20 cm. Продължителността на какавидния стадий е 15 – 20 дни.

 

Бръмбарите се появяват по време на млечно-восъчната зрялост на пшеницата. Те са активни предимно през нощта, а през деня се укриват под буците почва и растителните остатъци. През лятото изпадат в летен сън и се реактивират през септември. Снасят в заплевените с пирей места.

 

Борба с Житния бегач

 

Основно средство за борба с житните бегачи е спазването на правилно сеитбообръщение, обработките на почвата и борбата с житните плевели, най-вече пирея.

 

От значение са и всички агротехнически мероприятия, които подпомагат по-бързото развитие на растенията.  ПИВ за есенния период е 3 ларви или повредени растения/ m2

 

В райони с регистрирано нападение и при монокултурно отглеждане е задължително третиране на семената с разрешени за целта инсектициди – гаранция за ефикасен контрол върху неприятеля в най- ранна фаза от развитието на културата. След сеитбата по време на вегетацията може да се използват контактни инсектициди. ВАЗТАК НОВ 100 ЕК – 30 мл/дka;

 

ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК

Вашият коментар