четвъртък, юни 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Тютюн: С повече от лев е по-ниска изкупната цена на сорта „Басми“

Около 4 530 тона е изкупеният тютюн „Басми“ у нас

Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната – съобщиха за Радио Благоевград от Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ-2010. Председателят на Асоциацията и президент на ELTI Цветан Филев уточни, че при сортовата група „Басми“ изкупуването е приключило на 100 % в Североизточна България и в Хасковска област. Към приключване върви кампанията в областите Кърджали и Благоевград.

„Могат да се кажат вече едни ориентировъчни данни, според които, при сортова група „Басми“ изкупеният тютюн тази година ще възлезе на 4530 тона, втората ориенталска група „Кабакулак“ също е изкупена на 100 % – около 250 тона от района на Североизточна България. Двете едролистни сортови групи, които се отглеждат в България „Бърлей“ и „Виржиния“, също са изкупени почти на 100 %. Тази година нямаме забавени плащания и те се случват в рамките на 30-дневния срок, както е записано в Закона“ – уточни Цветан Филев.

По отношение на изкупните цени тази година, той съобщи и добра, и не толкова добра новина. При сортова група „Кабакулак“ има ръст в цената с около 10 %, в сравнение с 2019 година, като изкупната цена е вървяла между 6.00-6.20 лв. за килограм. При едролистните сортови групи, цените са се задържали като тези от предходния стопански цикъл. Съответно, за „Бърлей“ тютюнопроизводителите са получили между 3.25-3.40 за кг., а за „Виржиния“ между 3.40-3.50 лв. за кг.

„Проблемът, тази година по отношение на изкупните цени, се случи при сортова група „Басми“. Получихме много сигнали в Асоциацията, че тази година производителите на тютюн от тази сортова група, са получили цени с 1.00-1.50 лв. по-малко, в сравнение с миналогодишния стопански цикъл“ – съобщи още председателят на НАТ-2010.

Причините, според него за този проблем, се крият в пазарната икономика, в която се налага да работят и българските тютюнопроизводители. По-доброто качество и по-ниската цена на тютюна, който се произвежда в съседните държави – Северна Македония, Турция и Гърция, подбиват сериозно изкупната цена на българския тютюн.

„Над 100 хиляди тона ориенталски тютюн се произведе тази година в тези 4 балкански държави. В Турция например, тази година са произведени над 50 хиляди тона качествен ориенталски тютюн, в Гърция – 11 хиляди и 500 тона от единия сорт и 9 хиляди тона от друг сорт, в Македония са произведени 27 хиляди тона ориенталски тютюн, при заявени 21 хиляди тона. В тези 100 хиляди тона на балканско ниво, под 5 %  е делът на българския тютюн от сорта „Крумовград“ основно. Цената в съседните държави е също доста по-конкурента от българската. В Турция например, в момента около 6 лв. се изкупува един от най-качествените ориенталски сортове „Самсон“ – уточни още Цветан Филев.

Около 7 хиляди тона е общото количество тютюн от четирите сортови групи, което е произведено в България миналата година. В същото време, търговските оператори, с които има сключени договори, са внесли у нас над 13 хиляди тона чужд тютюн, от които над 5 хиляди тона ориенталски.

Между 20 и 25 януари ще се проведе и първият за тази година Консултативен съвет по тютюна, на който ще бъдат разгледани важни акценти. Един от тях е определяне на единичните ставки по сортови групи, тъй като изплащането на Преходната национална помощ за тютюна за 2020 г. ще се случи по-рано от обикновено, между 10 и 20 февруари.

На въпрос, какво се случва с предложението на България, Преходната национална помощ за бъде удължена до 2027 г., Цветан Филев отговори, че се очаква до средата на месец юли да се сключи окончателно реформираното споразумение за новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз, за периода 2023-2027 г.

„Поне, такова е намерението на Португалия, която пое ръководството на Евросъюза за следващите 6 месеца. Очаква се на 23 януари, и на 22 и 23 март, тази година, да има заседания на Триалога- Европейски съвет, Европейски парламент и Европейска комисия, на което да се коментира Преходната национална помощ до 2027 година. Смятам, че в първата десетдневка на април, ще имаме повече яснота по този въпрос и Триалогът ще отсъди, че Схемата трябва да продължи до 2027 година и когато това се случи, смятам че е коректно да се коментират детайлите по въпросната Схема“ – допълни още Цветан Филев.

Виктор Павлов