вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Турция осигурява 90% от компонентите за местното производство на агротехника

Страната е с огромен потенциал в производството на земеделски машини

Освен като активен производител на селскостопанска продукция, през последните години югоизточната ни съседка Турция заема все по-големи позиции и при производството на земеделска техника и компоненти към нея. Това потвърди по време на специализираното изложение Growtech в Анталия пред представители на аграрни медии от цял свят и Бекинч Айгнеш от Турската асоциация на производителите на агротехника,

„Страната ни е не само водещ производител на аграрна продукция, но и притежава големи капацитети за производството на земеделска техника. Ние имаме 22 компании заети с производството на селскостопанска техника, чието производство в парична стойност годишно възлиза на 1,2 млрд. долара, а в сектора са заети над 20 хил. работници“, заяви Айнеш.

Този брой на компании осигурява дял от 5% на страната на пазара на селскостопанска техника в света, като Турция се нарежда на трето място по брой на произведени машини, с годишно производство от 1,8 млн.. машини. При това делът на производството на земеделска техника от общото машиностроене на страната възлиза на 8,6%. През миналата година Турция, която е в топ 15 на най-големите износители е изнесла на международните пазари селскостопанска техника за 1 млрд. долара, като се очаква износът да нарастне до 1,4 млрд. долара през следващата година. В същото време вносът на земеделски машини в парично отношение възлиза на 500 млн. долара.

Основните експортни дестинации за произведените в страната трактори са САЩ, Швеция, Ирак, Италия и Австралия. Частично в последните години Турция реализира износ на земеделска техника и за страни като Азербейджан, Узбекистан, Туркменистан, Русия и Иран. Освен трактори югоизточната ни съседка предлага на международните пазари и друга специфична селскостопанска техника и оборудване за млекопреработвателната индустрия.

„Нашето производство на земеделска техника е напълно адаптирано към европейските регулации, като ние следваме всички европейски стандарти, благодарение на което пред нас се отварят нови възможности за партньорство с различни европейски страни и създаването на джойнт венчър компании“, добави още експертът.

Производството на земеделска техника в страната по думите му се възползва почти изцяло от собствени ресурси, като 90% от технологиите и компонентите са собствено производство, без да се използват компоненти от Китай или други южноазиатски страни. Ето защо във времената на пандемия местните производители почти не са изпитвали трудности с доставките на различни компоненти и чипове, такива, каквито са изпитали някои западни производители зависими от китайския внос.

„В рамките на индустрия 4.0 нашето производство на селскостопанска техника все повече се фокусира върху цифровизацията и дигитализацията“, казва още той. Местната индустрия вече се насочва и към производството на електрически трактори и автономно управляеми машини, като за целта се изгражда и нужната инфраструктура. Има и съвместн разработки като трактоите „ЗАЗ“, които са създадени в партньорство с Азербейджан.

В страната са изградени 17 центъра за тестване на новите модели земеделска техника, а във висшите училища има над 20 департамента специализирани в създаването на кадри свързани с производството на агротехника, които са в непрекъснато партньорство с местните производители. В Коня пък се организира едно от най-големите международни изложения за селскостопанска техника в страната. Секторът организира още ежегодни бизнес форуми в Бурса и Измир.

Турската асоциация на производителите на агротехника със своите около 200 членове е най-голямата по рода си браншова организация в страната. Югоизточната ни съседка обработва общо 23,2 млн. хектара земеделски земи, от които 81% са заети със зърнени култури, 15% с плодове и 3,5% със зеленчуци.