вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Учени представят изследване за биологичното винопроизводство на международен форум

Липса на подпомагане и недостатъчна а информация за ефективно използване на европейските програми, констатират специалистите

Гл.ас. Десислава Тотева от Института по аграрна икономика ще представи специално изследване посветено на биологичното винопроизводство на международен форум в Албена, който започва на 23 август, съобщиха от Селскостопанска академия. В него ще се включат 75 изследователи от различни направления на науките от 13 страни. Целта на изследването е да се определят възможностите и перспективите за развитие на биологичното лозарство и винопроизводство в България с методите на анализ и синтез, придружени от анкетно проучване. Специалистите са констатирали освен липса на подпомагане за биологичното винопроизводство и недостатъчна информация за използването на европейските фондове за целта. Докладът анализира и трудностите, свързани със сертифицирането и етикетирането на продуктите му у нас.

Основният извод в изследването е за големия потенциал на българските биологични продукти на международния пазар, въпреки анализираните трудности. За този факт допринасят отличния вкус на българските сортове грозде, по-ниските му продажни цени и стриктното спазване на изискванията за биологично производство, уверяват учените от Института по аграрна икономика.