събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Украйна предлага компромис за износа на агропродукция за ЕС

Киев готви огледални мерки срещу Унгария Полша и Словакия

Украйна е готова да се съгласи на компромисно решение за износа на аграрна продукция към страните от ЕС и своите съседи, петте държави за които до 15 септември действаше ограничение за внос на земеделски продукти, информира „Зерно Онлайн“, позовавайки се на изявление на украинския премиер Денис Шмигал от вчера.

В своето изявление Шмигал е декларирал, че Киев ще въведе ефективни мерки за контрол и верификация на четири групи товари.

„Ще предоставяме митнически данни на страните от ЕС и нашите съседи за крайната точка на износ на тези товари. Предлагаме да въведем система за верификация на четири групи аграрни продукти в петте страни членки на ЕС като обсъждаме това решение с членовете на ЕК“, заяви Шмигал.

Украйна вече е подала съдебен иск срещу Унгария, Полша и Словакия в Световната търговска  организация (СТО) за нарушение на правилата на СТО, като паралелно с това ще започне антидискриминационно разследване срещу враждебните действия в търговските отношения на тези страни .

„Ако Унгария, Полша и Словакия не се съгласят с мерките, съгласувани с ЕК, Украйна ще въведе огледални мерки или взаимни търговски ограничения. Важното е да помним едно, че всички ние сме на една страна. На страната на европейските ценности и демокрацията“, добави още Шмигал.