четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

USDA: Прогнозите за баланса при царевицата изненадаха анализаторите

Рекордно високо производство и крайни запаси от пшеница

Зърнопроизводителите искат да бъде продължен мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденциЗърнопроизводителите искат да бъде продължен мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци

Анализаторите останаха неприятно изненадани след публикуване на ноемврийския доклад на експертите от USDA по отношение на данните за баланса при царевицата, съобщава „Зерно Онлайн“. Причината е, че експертите рязко намалиха прогнозните си оценки за предлагането и крайните запаси при тази зърнена култура. Предлагането на царевица в света през текущата стопанска година е намалено с 1,08 процента до милярд и почти 448 млн. тона, докато оценката за крайните запаси спрямо миналия месец е намалена с 3 процентни пункта до 291,4 млн. тона.

Що се отнася до оценката за производството от милярд 144,6 млн. тона, най-голямо влияние върху общия глобален показател са оказали негативните корекции за украинската и американската реколти съответно с 8 и 5,4 млн. тона. Оценката за реколтата от царевица в Русия също е намалена спрям октомври с 1 млн. тона.

Вносът на царевица остава стабилен най-вече заради Китай, чиято потребност от импортна суровина може да се увеличи с над 70 % спрямо предходната година. Оценката за експорта на царевица се поддържа висока най-вече заради увеличения експортен потенциал на САЩ с 8,2 млн. тона, докато за страните от Черноморския басейн Украйна и Русия се прогнозира спад съответно с 8 и 0,8 млн. тона.

В редовния си доклад експертите от американския департамент по земеделие продължават да очакват и прогнозират рекордно глобално производство и крайни запаси от пшеница през текущия сезон. Въпреки незначителното намаляване заради повишено търсене, крайните запаси остават на рекордно високото ниво от 320,45 млн. тона. Производството в света се оценява на 772,3 млн. тона, а потреблението се прогнозира да остане с около 20 млн. тона под производството и да достигне до 753,5 млн. тона. От USDA са повишили с по 0,5 млн. тона експортния потенциал на Русия и ЕС.