събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Увеличаване на фонда за кредитиране и доплащане за сеитба на царевица обещаха на протестиращи полски фермери

Фермерите могат да получат по 230 евро доплащания за хектар царевица

 

Протестиращите на границата с Украйна полски фермери получиха обещания за увеличаване на фонда за кредитиране и допълнителни плащания за сеитба на царевица, информира „Зерно Онлайн“. Това е станало след среща на полския мининстър на земеделието Анна Гамбицкая с представители на протестиращите производители. По време на преговорите тя е предложила на фермерите да се изплатят по 1 000 злоти или около 230 евро на хектар засадена царевица и увеличаване на фонда за кредитиране с 2,5 млрд. злоти на година.

Заедно с превозвачи фермерите блокираха пред десетина дни границата с искането за възстановяване на системата за издаване на разрешения за влизане на украински превозвачи на стоки с изключение на хуманитарните товари и товарите предназначени за снабдяване на украинската армия. В информацията се съобщава, че опашката от камиони на границата вече е достигнала до 50 километра, като двама украински шофьори са починали.

В последно време заради забраната за внос на украинско зърно, двустранните отношения с Полша рязко се влошиха, като Киев заяви, че ще въведе частична забрана за внос на полска агропродукция в отговор на мерките, предприети от Варшава.