вторник, януари 26, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В ЕС отчитат смекчаване на последиците от Brexit за търговията

За първата четвърт на годината се регистрира засилен експорт на пшеница и свинско месо

Три сценария за икономическите отношения между Великобритания и ЕС след BrexitТри сценария за икономическите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit
379Четения

Засиленият експорт на пшеница и свинско месо, регистриран от ЕС-27 през първата четвърт на тази календарна година е допринесъл за смекчаване на последиците от излизането на Великобритания от Общността, се казва в анализ на ЕК, публикуван в AgPress.eu. Между януари и април стойността на износа на селскостопански и хранителни продукти в ЕС 27 e възлизал на 61,9 милиарда евро (увеличение от 4,8% в сравнение със същия период на 2019 г., докато стойността на вноса е нараснал до 42,4 милиарда евро (увеличение с 2,3%).

Изключително високото търсене на свинско месо повиши стойността на износа на ЕС за Китай, който нарасна с 1,65 милиарда евро в сравнение с януари-април 2019 г. Увеличението на стойностите на износа за Саудитска Арабия и Мароко са нараснали съответно с 366 млн. евро и 308 млн. евро след силното търсене на ечемик и пшеница в ЕС и в двете страни. За периода от януари до април също се наблюдава увеличение на стойността на износа на ЕС за Алжир (с 273 милиона евро) и Япония (за 203 милиона евро).

Спад за отчетения период е регистриран в износа на селскостопанска продукция за Хонконг (с 153 млн. евро) и Сингапур (122 млн. евро)..

Първите четири месеца на преходния период от Brexit повлияха на търговията в редица продуктови области, включително вино, спиртни напитки и ликьори, пури и цигари, плодови и зеленчукови храни, сирене, шоколад и сладкарски изделия. Въпреки че през тези месеци Обединеното кралство остана на единния пазар, общата стойност на износа на селскостопански храни от ЕС за Обединеното кралство е спаднал с 879 милиона евро, докато вносът от Острова е намалял с 576 милиона евро. В доклада се отбелязва още, че през разглеждания период Канада е изместила САЩ като основен вносител на соя в страните от ЕС.