неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
„Нерегламентиран внос на винено грозде за преработка като краен продукт вино не влиза и няма да влезе в България”
НОВИНИ

В Германия подпомагат малки устойчиви винопроизводители с до 3 хил. евро

„Нерегламентиран внос на винено грозде за преработка като краен продукт вино не влиза и няма да влезе в България”

Целта е да се повиши устойчивостта на регионалните винопроизводители

В германската провинция Райнланд Пфалц са решили да подпомогнат дребните винопроизводители с до 3 хил. евро, съобщава изданието Wochenblatt Reporter. Помощта ще се предлага от местното министерство на икономиката, като целта е да се повиши устойчивостта на малките винопроизводители в региона. Условието да получат финансовата подкрепа е, да преминат през процес на сертифициране на стопанствата си като устойчиви.

Това предложение за подпомагане е ориентирано особено към най-дребните винопроизводители, които желаят да произвеждат устойчиво“, казва министърът на икономиката на провинция Райнланд Пфалц Фолкер Визинг. Целта е да се подпомогнат най-малките стопанства. „Целта ни е да повишим конкурентноспособността на дребните фермери. Търсенето на устойчиво произведени продукти расте. С подобен сертификат те ще имат възможност да документират, че също произвеждат устойчиво, и така да достигнат до повече потребители с екологично самосъзнание“, добавя той.

Идеята е те да се доближат до получаването на печат за биопроизводители. За разлика от тях обаче, този сертификат има не само значение за околната среда, но и социален и екологичен аспект. Той ще удостоверява, че зад организацията на стопанствата стоят както екологични, така и социални и икономически съображения. В това число влиза както опазване на климата и ресурсите, така и прозрачни условия на труд, социална ангажираност и солидарен финансов и икономически план.

Подкрепа ще получат винопроизводители, които имат сертификати като „Fair Choice“ или „Fair and Green“ .

NivaBG.com