неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В Садово показаха богата палитра от сортове пшеница пред български и чужди фермери

Специалистите все пак очакват жътва, въпреки лошата година

На 22 май фермери от страната и чужбина уважиха деня на отворени врати, който учените от Института по растителни генетични ресурси организират традиционно всяка година за да представят своята безценна и богата палитра  от сортове пшеница. По време на събитието бяха проведени  и различни демонстрации на полезни растително-защитни практики.  Те се запознаха с основните стандарти на засятите през тази година сортове пшеница, ръж, овес и грах. Въпреки немотията в която работят, морално остарялата техника и липсата на достатъчно земя, която е основният ресурс за производството на семена, учените от института продължават традициите и защитават качеството на  изключителни български сортове пшеница. Нещо  повече, мислят и работят в крак с времето и динамично променящите се климатични условия, на които сме свидетели всички ние, и работят върху повишаване устойчивостта на различните сортове на явления характерни вече за субтропичния климат. Доказват го и думите на ас. Иван Алексиев, който прогнозира, че все пак реколта ще има, въпреки неблагоприятните климатични условия. „Това бе една изключително трудна година за фермерите, и мнозина от  тях особено в Северна България се бяха отказали да жънат. Проливните дъждове, които паднаха в тази част на страната горе долу закрепиха положението, и жътва ще има”, каза той.

Освен това обръщат поглед и към биоземеделието. Към момента шест от предлаганите сортове пшеница имат отлични качества да се отглеждат по биологичен път, но предстои броят им да се обогатява

Фермери и гости получиха възможност да се разходят из демонстративното поле на института, засято в края на октомври 2018 година. Условията са били такива, че късно падналите през ноември валежи със стопанско значение в съчетание с понижените температури са довели до там, че пшеницата на полето да поникне през зимата. Това, че тя е била топла, е допринесло за навлизането   на част от посевите във фаза братене. „Фитосанитарната обстановка на полето беше такава, че през април, когато паднаха повече валежи, е имало превантивно пръскане с хербициди на посевите. От тогава обаче се наблюдава много голямо засушаване, и те не са били третирани със фунгициди”, обобщи асистент  Алексиев. Освен българските сортове на демонстративното поле  бяха показани и два чужди сорта пшеница- „Авеню” и „Анапурна”по стандартите за група А и Б. Той посъветва земеделските производители внимателно да подбират най-подходящите сортове за отглеждане в съответното землище. Сред сортовете пшеница от група А е и най-студоустойчивия сорт пшеница у нас- „Победа”, който се характеризира и с висока сухоустойчивост. Друг изключителен сорт от по-старата селекция е „Боряна”, който благодарение наличието на ръжената хромозома в него, е подходящ за по-слаби почви за района на Западна България. Пластичен сорт, подходящ за биоземеделие, като по време на изпитването му в ИАСАС е показал, че превъзхожда сорт „Енола” с 13,6% по-голяма продуктивност. С високи нива на устойчивост към всички икономически важни болести и с  висока продуктивна братимост .

Основният стандарт при пшеницата от повече от четири десетилетия с много висока продуктивност продължава да е сорт „Садово 1” със стандарт Б, толерантен към всички болести, и устойчив към жълта ръжда. Най-високодобивният сорт е „Гея”, който е устойчив на болести, но се препоръчва превантивно пръскане. Предимството му е, че изкласява и узрява с до 5 дни преди стандарта, което е благоприятно особено за Южна България и дава добив от 1000 килограма на декар. Устойчив на полягане и уронване.

Един от най-подходящите според специалистите сортове пшеница за Северна България е сравнително новия сорт „Надина”, който се характеризира с добра хектолитрова маса. Лабораторните изследвания са показали, че този сорт държи високо качество при торене, като има отлична студоустойчивост и по-ниска сухоустойчивост. При изпитване в Северна България е дал  добиви оот над 1000 килограма на декар.

Освен пшеницата учените отчитат голям интерес и към тритикалето. Един от сортовете от тази култура, разработен  през 2008 година в института е „Рожен”, който се характеризира с висока зимоустойчивост, изисква по-малки норми на торене, и е подходящ да се отглежда в комбинация с грах върху недотам плодородни площи.