понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Зелените с доклад с критики заради корупцията със субсидии в Източна Европа

Парламентаристите недоволни от разхищаването на средства в страните от Източна Европа

Европарламент

Групата на Зелените в Европейския парламент представиха специален доклад посветен на корупцията с европейски средства, информира agraheute.com. Критиките в него са насочени основно към страните от Източна Европа- Чехия, Унгария, Словакия, Румъния и България. Упреците към тези страни са насочени в две посоки- злоупотреби с европейски финанси и разпределението на аграрните субсидии основно между големите концерни, докато малките получават значително по-малко отколкото имат нужда.

„Противопоставянето на големите срещу малките стопанства е класически пример за критики, когато става дума за животновъдството, устойчивостта или предпочитанията в очите на потребителите , но няма ясни натежаващи научни изследвания, че тъкмо големите стопанства именно заради размерите си са по-зле от малките. Освен това няма дефиниция за това кои са малки и кои големи „, се казва в коментар потемата на главния редактор на agrarheute Симон Михелбергер.

Например средно стопанство с 35 хектара обработваеми земи в Бавария през 2017 година според средните за Германия размери на стопанствата от 62 хектара се определя като малко. В сравнение със средните размери на стопанства с размери на обработваемите площи на ниво ЕС от 17хектара обаче, то се определя като голямо, а спрямо средните размери на стопанствата в Румъния от под 3 хектара е огромно.

Зелените виждат в това атака срещу основния аспект на продуктивността в ОСП, тъй като докато в страните от Западна и Северна Европа все повече се поставя акцент върху опазването на околната среда, то тези от Източна Европа все още са се фокусирали върху ръст на продуктивността и мобилизиране на инвестициите в сектора. Атаката на страните от Източна Европа към ОСП е свързана с това, тези аспекти да залегнат в нейната основа и след 2023 година.

„Жалко е когато обществото вижда, че в някои страни стопанствата са под натиск заради силен контрол, докато за стопанствата в други страни не важат почти никакви правила. Добре е да има прозрачност, още по-добре е да има контрол, а най-добре е да има всеобхватен контрол за всички. Ако това обаче не се случи“, проектът Европа“
ще продължи да носи щети в дългосрочен план“, казва в заключение Михелбергер.