понеделник, януари 21, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Земеделската комисия прие на първо четене исканите от бранша промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Срокът за потвърждаване на договорите над една година се удължава до 31 юли 2018 г.

СЕПП 2018СЕПП 2018
1.64ХилядиЧетения
NivaBG.com

След продължителни дебати днес депутатите от земеделската комисия приеха на първо четене исканите от бранша промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи касаещи препотвърждаването  на договорите над една година. Според приетото предложение на потвърждаване ще подлежат само договорите сключени от несобственици или неупълномощени  лица, като срокът се удължава до 31 юли. Депутатите не приеха искането на камарата на нотариусите за увеличаване на нотариалната такса за заверка на договор от 10 на 20 лева, но се съгласиха да одобрят промяна според която службите по вписванията да не упражняват последващ контрол върху договорите.

„Кампанията е пред срив, а земеделските производители не знаят какво да правят и е реална опасността да се стигне до поява на огромни бели петна”, заяви пред депутатите аграрният министър Румен Порожанов. От НАЗ останаха доволни от промените , но в куоарите на парламента се чуха мнения, че промените ще доведат до изземане на земеделската земя от малките фермери, които са само ползватели на земята, и целта им наистина е появата на огромен брой бели петна.

Нов казус е на път да създаде напрежение в бранша, защото хаотичните промени на парче в поземлените отношения водят оказва се до още по-големи неразбории. Физическо лице в Търговище възползвайки се от тълкованието на ВКС във времето между промените от 22 май до сега е изкупило 25%  от земеделски земи, обработвани от кооперация, като след това ги е прехвърлило  на себе си но като юридическо лице. На база на това че е собственик на 25% от земята е заявил пред службите по земеделие права за ползване на 100% от земеделската земя, като така кооперацията е останала в невъзможност да декларира своите права, въпреки че е мажолитарен собственик на 75% от земите. Причината е, че според сега съществуващите разпоредби службите приемат принципа първия по право.

Ето защо Румен Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации предложи още една промяна при явяване в рамките на кампанията на повече от двама кандидати да заявят права за ползване на земеделската земя да се приема договорът на този, който е с по-голямпроцент право на ползване на земеделските земи. Това предложение беше оставено от депутатите за разглеждане като хипотеза и произнасяне от правната комисия, преди да се реши дали да влезе като промяна, но депутатите изразиха принципно  съгласие за приемането му. Парламентаристите приеха обаче друго негово предложение, да не се препотвърждават договорите за съвместно ползване на земеделските земи сключени за срок над една година  , които се сключват от земеделските кооперации. Очаква се промените да се гледат на второ четене в комисията през следващата седмица.