четвъртък, април 18, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Земеделци и синдикати се обявиха срещу увеличаване на минималния осигурителен доход

Ефектът от вдигането на минималния осигурителен праг ще е увеличаване на сивия сектор

756Четения
NivaBG.com

Земеделските производители и синдикати се обявиха срещу планираното увеличение на минималния осигурителен доход  информира БНР. От приетия проектобюджет на държавното обществено  осигуряване става ясно, че  минималният осигурителен праг за земеделските производители през 2019 година ще се повиши от 350 на 560 лева.

„ Новото повишаване ще доведе до оттегляне на част от производителите от сектора. Досега при подобни предишни увеличения на минималния осигурителен доход повечето производители или не са се регистрирали официално ,минавайки в сивия сектор, или са напускали земеделието”, каза Мариана Миллтенова, председател на браншовата организация на радинарите . Според нея . за никой обаче не е тайна, че производството на плодове и зеленчуци върви към своя залез, и след 10 години няма да има кой да произвежда плодове и зеленчуци. По думите и за да се напълни бюджета трябва да се намерят подходи и начини да се стимулират хората да работят и да плащат.

„Не смятам, че парламентът ще приеме този минимален осигурителен доход, но ние винаги имаме позиция. Още от самото начало синдикатите предложихме диференциран подход при облагане на фермерите, но не беше прието”, каза и Светлана Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието . Според нея предвижданото увеличение на осигурителния доход от 62,5% е най-голямо от всички останали корекции, но „не можем да нямаме  предвид спецификата на отрасъла  и неговата сезонност”, коментира още синдикалният лидер. През 2017 година броят на осигуряващите се земеделски производители е 46 хил. души, при условие, че 500 хил. са заети в сектора на земеделието.

NivaBG.com