четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Сланата и засушаването през тази година са причина за слабите добиви
НОВИНИ

Фермери и хранителновкусовата индустрия искат сигурен вътрешен пазар на ЕС

Сланата и засушаването през тази година са причина за слабите добиви

Браншови организации настояват за мерки за компенсиране недостига на сезонни работници

309Четения

Различни участници по веригата на храните сред които и лобистката фермерска организация Copa Cogeca поискаха в общо изявление по-голяма сигурност на вътрешноевропейския пазар на храни и аграрни суровини, информира euractiv.de. Освен тях декларацията беше подкрепена от FoodDrink Europe и Европейската асоциация на търговците в хранителната индустрия.

Те препоръчват на ЕК да „направи „всичко по силите си, за да се предотвратят смущенията“ в европейското земеделие. Лобистките организации настояват за съвместна работа с ЕК и развитие на ясна и съдържателна стратегия за подсигуряване на стабилно енергоснабдяване за земеделието и производството на храни и напитки.

Браншовите организации са загрижени от предприетото от редица страни членки на Общността затваряне на границите, което предизвиква нарушение на доставките на храни и аграрна продукция. „Възможността ни да доставяме храни зависи от товаропотока в ЕС“, подчертават в декларацията те. Според тях хранителната верига ще изгуби от своята ефективност ако не се предприемат мерки за справяне с недостига на сезонна работна, ръка в резултат от ситуацията с коронавируса.