вторник, март 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Bloomberg прогнозира рецесия на световната икономика

Степента на възстановяване на икономиката ще зависи от способността на страните да контролират covid 19

Борсова търговия
Гардоприм Плюс Голд

Световната икономика е на път да влезе в най-лошата рецесия от времената на глобалната икономическа криза, пише UkrAgroConsult позовавайки се на анализ на Bloomberg Economics. Възстановяването на икономиката е възможно, но не е гарантирано, твърдят експертите. Според тях е „необходимо да се направи много, за да се възстанови икономическият растеж“, след преминаване на пандемията от коронавируса.

От Bloomberg Economics прогнозират спад в световния БВП за 2002 година с 0,2%, като стабилизацията на икономиката през втората половина на годината ще зависи от способността на страните да контролират covid 19, като обезпечават достатъчно компенсации за загубените доходи, се казва в отчета на Bloomberg. За Еврозоната се прогнозира спад в икономиката с 2%, докато китайската икономика ще отбележи ръст с 1,4% , след регистрирания спад от 11% през първото тримесечие на текущата година.

За да се избегне по-продължителна икономическа рецесия, експертите препоръчват на банките да повишат активността си по предлагане на стимули, поддръжка на дълговете и предотвратяване на финансовия стрес от дълговата криза. Правителствата на страните пък ще трябва да заделят повече средства за компенсация на доходите и предотвратяване на фалити на банки и компании от промишления сектор. Както е известно се очаква ЕС да отпусне близо 37 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията от covid 19.

NivaBG.com