неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Анализатори: Производството на слънчоглед в България през 2018/19 година обещава да е с много неизвестни

От UkrAgroConsult прогнозират спад в обработваемите площи със слънчоглед за сметка на рапицата и бобовите култури

През новия сезон балансът в производството на слънчоглед у нас обещава много неизвестности, смята анализаторът на UkrAgroConsult  Светлана Купреева. В последните три години според нея се е наблюдавала тенденция не само за увеличаване на посевните площи с тази маслодайна култура, но и на средните добиви, което по предварителни данни е довело до ново рекордно производство през текущия сезон. Тя отбелязва в своя анализ, че през текущия сезон страната ни не само е увеличила своя експортен потенциал, но и обема на преработка на слънчогледово семе.  За периода януари-септември 2017/18 година е регистриран  отчетлив ръст от над  50%  в износа на слънчоглед в сравнение с аналогичния период на предходната стопанска година. Причина за това е основно засиленото търсене на български слънчоглед от страна на европейски вносители, чийто дял в общия експорт на страната е достигнал до 80%.

По оценки на UkrAgroConsult до края на сезона страната ни ще изнесе около 40% от реколтата, което означава, че по-голяма част от добивите ще отидат за целите на преработвателната промишленост.

В структурно отношение анализаторите очакват диверсификация на обработваемите площи през новата стопанска година, като фермерите ще се ориентират към разширяване на площите с рапица, нишови и бобови култури. Отчитайки текущата ситуация от UkrAgroConsult прогнозират спад в обработваемите  площи  със слънчоглед, като към момента се наблюдава изоставане в посевната кампания при тази маслодайна култура.  Това ще доведе до намаляване както на обема на суровината за вътрешно производство, така и на експорта, а през сезон 2019/2020 страната ще влезе с намалени преходни запаси от слънчоглед.