вторник, април 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

БАБХ започва проверки във веригите за родна стока

1.29ХилядиЧетения

От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки за изпълнението на ПМС 70, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в ефира на Бтв. Тя уточни, че според браншовите организации търговските вериги са засилили комуникацията си за избор на доставчици в областта на рибата и рибните продукти, на млечните продукти, на яйцата, на оранжерийните производители. „Имаме големи оранжерийни производители, които са намерии достъп до големите вериги. Има какво още да се желае в областта на плодовете”, допълни тя. В момента се търси реализация на черешите на пазара у нас.

От БАБХ вече има изготвен чеклист за проверка на обектите, по който ще се изисква цялата документация, обясни министърът.

Десислава Танева обясни, че министерството подготвя отговор на писмото на ЕК, в което мерките за реализация на регионалната продукция във веригите се обявява като дискриминационна. „Категорично по всяка дума имам обратната теза: не фаворизираме абсолютно никой, не налагаме никакви ограничения, не забраняваме каквато и да е търговия, какъвто и да едостъп на каквато и да е била храта от която и да е държава. Напротив, всичко, което е направено с цел равнопоставеност и на БГ производителя.”, каза още Танева. Тя обяви, че в рамките на процедурата по отговор ще бъде прецизиран и чл. 2 от ПМС 70, който се отнася до млечните храни, които трябва да са 90% родно производство.

Виктор Павлов