вторник, юли 7, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

БАБХ започва проверки във веригите за родна стока

От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки за изпълнението на ПМС 70, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в ефира на Бтв. Тя уточни, че според браншовите организации търговските вериги са засилили комуникацията си за избор на доставчици в областта на рибата и рибните продукти, на млечните продукти, на яйцата, на оранжерийните производители. „Имаме големи оранжерийни производители, които са намерии достъп до големите вериги. Има какво още да се желае в областта на плодовете”, допълни тя. В момента се търси реализация на черешите на пазара у нас.

От БАБХ вече има изготвен чеклист за проверка на обектите, по който ще се изисква цялата документация, обясни министърът.

Десислава Танева обясни, че министерството подготвя отговор на писмото на ЕК, в което мерките за реализация на регионалната продукция във веригите се обявява като дискриминационна. „Категорично по всяка дума имам обратната теза: не фаворизираме абсолютно никой, не налагаме никакви ограничения, не забраняваме каквато и да е търговия, какъвто и да едостъп на каквато и да е била храта от която и да е държава. Напротив, всичко, което е направено с цел равнопоставеност и на БГ производителя.”, каза още Танева. Тя обяви, че в рамките на процедурата по отговор ще бъде прецизиран и чл. 2 от ПМС 70, който се отнася до млечните храни, които трябва да са 90% родно производство.

NivaBG.com
Виктор Павлов