четвъртък, юли 18, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Качеството остава водещо за потребителите на млечни продукти

Хората не вярват в ефективността на последните промени в наредбата

По схемата могат да кандидатстват български производители и търговциПо схемата могат да кандидатстват български производители и търговци
340Четения

За потребителите на млечни продукти е водещо качеството, а високата им цена не винаги означава и високо качество. Това е показала анкета на БНР сред потребители във Велико Търново.  „Дори един и същ вид сирене, което купувам от една фирма понякога е с много различно качество”, казва една от интервюираните. Както е известно от днес влизат в сила последните промени в наредбата за млечните продукти, които предвиждат забрана на продажбата на имитиращи продукти заедно с истински, като те трябва да се етикетирани и опаковани и да се продават на отделни щандове.  Според потребителите тези изменения няма да доведат до промени, а ще позволят на производителите да „си играят с цени и опаковки”.

„Мисля че е най-правилно хората да купуват сирене имлечни продукти от утвърдени марки, а рисковете се крият най-вече в т.нар no name продукти, коментира Симеон Присадашки, зам. председател на Асоциацията на преработвателите на млечни продукти. За влизането на промените в наредбата беше определен гратисен период, като един от аргументите за това бе, наличието у производители и преработватели на стари опаковки поясни още той.  Според него цената също е от значение, и тя не може да пада пред определени граници. „Например  цена на млечен продукт от 4,30 лева за килограм не е реална за сирене, и макар че е означен като такова, то това е може би продукт на фирма, която е решила да затваря и да се освободи от продукцията си” добави още той.

NivaBG.com