събота, септември 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Каква Зелена сделка, какви пет евро…?!

Ще саботирали Германия усилията на Урсула фон дер Лайен относно климатичните цели?

156Четения

Разбира се твърде рано е да се анализира дълбоко първата реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но що се отнася до сектора, който най-много ни интересува-земеделието, то скептицизмът около постигането на едно реално позеленяване в бъдеще което да допринесе за намаляване на въглеродния отпечатък на селското стопанство върху климата изглежда май взема превес над оптимизма.

Първо в своята реч фон дер лайен почти не отдели място на ролята на земеделието за постигане на този зелен договор, да не говорим за новата ОСП, която не беше спомената пък хич. Да, бяха споменати мерки за решаване на проблемите в краткосрочен план,като запазване на работните места, справяне на Общността с последиците от кризата с коронавируса, изграждането на европейска здравна общност и други включително и със ресурси от програмата New Generation Europe, но липсваше всякаква конкретика по отношение на дълготрайните цели освен повишените екоизисквания и намеренията за ограничаване изхвърлянето на вредни емисии с до 55%, а не както досега се знаеше с до 40%.

На подобни по-високи екологични ангажименти май се противопоставят ако не всички, то по-голяма част от страните членки на ЕС, а както пролича дори непосредствено след края на речта и, част от европейските депутати отправиха сериозни критики тъкмо към нереалистично високите зелени цели в бъдеще. На моменти речта на фон дер Лайен изобилстваше по-скоро с призиви от типа на нужно е да работим заедно, отколкото с конкретика пореализиране на зеления договор. Както казахме земеделието бе споменавано периферно или във връзка с цифровизацията, или във връзка с пожарите и засушаването.

Трябва да се знае, че Европа още не е наясно не толкова с финансовите параметри на новата ОСП, колкото с нейните чисто програмни параметри, известни като интервенции, и най-вече как с прилагането им в отделните региони ще се допринесе за изпълнение на целите поставени по отношение на климата и опазването на биоразнообразието до 2050 година.

Появилите се информации за това, че Германия като страна председател на Съвета на ЕС готви предложения за сериозно орязване на екологичните ангажименти по ОСП, за отлагане на прилагането на новите еко схеми за 2025 година и отгоре на всичко за даване право на отделните страни членки сами да прехвърлят финансови средства между отделните интервенции през първите две години, логично поставя въпроса: Дали Германия няма да саботира Зелената сделка?! Не е за вярване,още повече като се има предвид, че федералната република е един от флагманите в биопроизводството, чистата енергия и биоикономиката като цяло, но този въпрос виси със страшна сила. Там фермерите вече се бунтуват срещу новите правила и ограничаването на използването на торове и пестициди.

Към момента относно въпросните еко схеми се знае, че ЕК ще иска отделните страни да ги направят по-атрактивни за фермерите. Ако проектираме този европейски стремеж върху родната Програма за развитие на селските региони и публикувания наръчник със зелени практики, това означава, доброволното им прилагане. Тоест само ако даден земеделски фермер прецени, че например мулчирането или ползването на покривни култури или инвестициите в специални филтри за улавяне на вредните емисии от оборите го устройва, и не му нарушава финансовата стабилност, тогава да се включи. Е тогава идва логичния въпрос, поставен още в заглавието: „Каква Зелена сделка, какви пет евро?!“ госпожо фон дер Лайен. Още повече в случай на това, че нашите еко схеми не са достатъчно атрактивни, от сега е ясно, че пари за тях няма да останат. Всички финансови потоци ще се източат и прелеят към други мерки и интервенции. Сценарий, познат от сегашния програмен период, в който както видяхме подобно прехвърляне на средства от неатрактивни към атрактивни мерки се случва постоянно.