сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Климатичните условия носят рискове за посевите в Черноморския регион

Температурите в някои европейски и азиатски региони на Русия може да са с до 6 градуса над нормата, в Европа се очаква времето да е дъждовно и прохладно

Повсеместното засушаване и високите температури, които се очакват до края на седмицата носят рискове за развитието на посвите в Черноморския регион, съобщава UkrAgroConsult. С най-голям риск за намаляване на добивите са южните региони на Русия, като прогнозите показват, че вълната от топло време до средата на месеца ще се разпространи и в други региони от европейската и азиатска част на страната. Метеоролозите очакват средните дневни температури да превишат обичайните за сезона с от 3 до 6 градуса, като дефицит на валежи ще се наблюдава във всички страни от Черноморския регион. Най-рискови са регионите с ниски запаси от влага в почвата, като застрашени са абсолютно сички видове култури. Ако подобен модел се реализира, най-много ще пострадат фермерите в южните части на Русия и Казахстан.

В същото време климатичните модели показват, че в по-големи части на Европа, времето през юни ще се задържи влажно и прохладно, което ще доведе до намаляване на рисковите от щети по посевите вследствие от неблагоприятните климатични условия. Нещо повече, очакваните валежи в Европа могат да тласнат нагоре цените на основните аграрни култури.

В информацията се казва още, че текущата прогноза на експертите от компанията „Рефинитив“ за новата руска реколта от пшеница е намалена с 2% до 76,1 млн. тона заради засушаването на юг, докато оценката за Украйна е повишена с 4,5% до 25,5 млн. тона пшеница заради валежите в последнат седмица.