петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветват

Кореновите биостимулатори на Тимак Агро – мощен антистресов ефект 

Как да предпазим пролетниците от неблагоприятните климатични промени и стресови фактори през пролетта?

Fertiactyl TriumКак да предпазим пролетниците от неблагоприятните климатични промени и стресови фактори през пролетта?

Кореновите биостимулатори на Тимак Агро – мощен антистресов ефект

Как да предпазим пролетниците от неблагоприятните климатични промени и стресови фактори през пролетта?

Според експертите, влажността и рязката смяна на температурите през последния месец, могат сериозно да повлияят върху реколтата на пролетниците тази година.

Експертите от Тимак Агро България имат решение за тези проблеми. Това са кореновите биостимулатори от гамата Fertiactyl®, употребата на които дава тласък на растежа и подпомага дружното развитие на културата и кореновата система.

При възникване на стресови ситуации, кореновата система е неспособна да възприема храна  и само приложението на коренови биостимулатори, може да възстанови физиологичните функции на растенията и да нормализира обмена на веществата с минимални загуби.

Храненето чрез коренови биостимулатори позволява да се съхрани вегетативната маса, както и да се развие солидна коренова система. Това дава възможност на растението да се възползва в дълбочина от наличните в почвата хранителни елементи и вода, благодарение на по-голямата си хранеща площ.

FERTIACTYL®, гамата коренови биостимулатори на Тимак Агро имат ясно изразен анти-стресов ефект и подпомагат процесите на развитие на кореновата система.

Благодарение на патентованият комплекс Fertiactyl® в гамата коренови биостимулатори, можете да разчитате на:

  • Увеличаване обема на кореновата система: чрез нарастване на хранещата повърхност  и образуване на повече коренови власинки;
  • Намалена чувствителност на растенията към стрес: засилва устойчивостта на растенията към стрес и външни агресии: температура, вода, замръзване и градушки;
  • Форсирана активност: поддържа фотосинтезата, запазвайки хлоропластите от стареене и стимулира по естествен път образуването на нови органи (корени и листна маса), плододаването и генеративните органи.
  • Ефективна абсорбция: максимално оползотворява внесените хранителни единици и увеличава достъпа и усвояемостта на наличните в почвата хранителни елементи, в т.ч. фосфор и микроелементи.

Подходящи решения за прилагане при пролетници са Fertiactyl® Trium и Fertiactyl®Starter:

Fertiactyl Trium
Fertiactyl Trium

Поради добавеното съдържание на цинк, Fertiactyl® Trium е особено подходящ за царевичните насаждения, за да се подпомогне развитието на кореновата система и да се обезпечи набавянето на вода от по-дълбоките почвени слоеве, особено при засушливи периоди.

Поради засушливите периоди през пролетта на 2018г. и нередовното поникване на царевичните посеви, на царевично поле в Плевенско е приложен Fertiactyl® Trium, във фенофаза 4-6 лист на царевицата.

Само 20 дни след употребата му, се наблюдава по-добре развита коренова система: с 10-15 см повече от тази на контролата. Месец по-късно, след паднала градушка, беше установено, че третираните с Fertiactyl® Trium растения са много по-здрави и преодоляват стреса от неблагоприятните климатични условия много по-бързо. Това се дължи най-вече на съдържащите се в него глицин бетаин, фулво и хуминови киселини.

Fertiactyl® Trium: застраховка срещу стресови фактори:


На снимката
: кочаните на третираната с Fertiactyl® Trium  царевица (в дясно) са много по-развити и по-добре озърнени от тези на контролата в ляво.

 

Коренов биостимулатор  Fertiactyl® Starter – ефективна NPK формулация в течна форма:

Fertiactyl® Starter стимулира образуването на здрава коренова система и спомага за увеличаване на добива:

Препоръчително приложение при маслодайни култури: напр. слънчоглед, във фаза 2-4ра двойка листа, в доза 200-300 мл/дка, според конкретните почвено-климатичните условия.

 

Развитието на кореновата система и интензифицирането на фотосинтезата е основна предпоставка за получаване на добър добив. Именно в това се изразява приносът от приложението на Fertiactyl® Starter за подобряването на качеството на продукцията и увеличаване на добива.

Изминалата стопанска година, ясно се очерта ползата от употребата на Fertiactyl® Starter, при слънчоглед, самостоятелно или, като част от комплексна технология за подхранване на Тимак Агро. В зависимост от конкретните почвено-климатични условия, както и сорта и състоянието на културите, резултатът от опитните полета на Тимак Агро е показателен:

Монтана +18 кг, увеличение на добива карбонатен чернозем pH : 7,2
Ямбол +30 кг, увеличение на добива чернозем pH : 7
Сливен +59 кг, увеличение на добива излужен чернозем pH : 7,8
Разград +20 кг, увеличение на добива сива горска почва pH : 6,2

 

Системното и антистресово действие на кореновите биостимулатори на Тимак Агро е гаранция за предпазване на културите от неблагоприятни климатични условия (градушки, резки температурни амплитуди) и стресови фактори (напр. хербициден стрес), както и добра основа за получаване на по-високи добиви!

 

За повече информация, обърнете се към специалистите на Тимак Агро: www.tinacagrobg.com