понеделник, ноември 28, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

MARS намалява прогнозите си за добивите от основните култури в Европа

Експертите отчитат нуждата от валежи за да се поддържат добри перспективи за добивите

selfp

В последния си доклад експертите от Европейската служба по мониторинг на аграрните култури (MARS) отчитат нуждата от валежи за да се запазят добри перспективите за добивите при основните зърнени и маслодайни култури. Именно заради недостига на валежи те са ревизирали прогнозите си за средните добиви от тези култури в Европа през новия сезон. Те са констатирали че времето в периода между 1 април и 15 май в големи части на континента е останало по-сухо от обичайното , което е имало отрицателно влияние върху водния баланс.

Изразен дефицит на дъжд е бил наблюдаван във важни части на Франция, страните от Бенелюкс, Обединеното кралство, Дания, Германия, Полша, Словения, Хърватия, Румъния, България, Гърция, Турция и Украйна. В резултат на това постепенното изчерпване на запасите от почвена влага се отразява негативно върху зимните култури. Досега отрицателните въздействия върху културите са били предимно незначителни и обратими. Въпреки това ще са необходими значителни валежи през следващите седмици, за да се поддържа потенциалът за добив. Най-засегнати са регионите, където температурите ускоряват изсъхването на почвата: Централна Франция, Северна България, Южна и Източна Румъния и Западна Украйна.

Условията на суша в Италия бяха смекчени от значителни валежи около края на април. Въпреки това се очаква високите температури, прогнозирани от средата на май да доведат до ново засушаване.

За края на май експертите на MARS прогнозират климатичните условия да останат по-топли от обичайните със средни температури между 4 и 6 градуса над обичайните за регионите на Балканския полуостров и Западна Турция. В големи региони на Западна Европа, Иберийския полуостров, Западна Турция, части от Украйна и Източна България се прогнозира засушаване. Времето през юни, юли и август се очаква да остане по-топло от обичайното за сезона.