неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Мегаферма произвежда 800 хил. тона мляко в пустинята

Пустинята на Саудитска Арабия, едно от най-враждебните места за живот на планетата Сн.Pixabay.com

Огромната ферма използва дневно 18 млн. литра вода

Огромна ферма в която се отглеждат 15 хил. крави от породата „Холщайн“ произвежда мляко в пустинята на Саудитска Арабия, пише agrarheute.com. Със своите 780 хил. кв. Километра пустинята на Саудитска Арабия е сред най-враждебните за живот места на планетата. Условията за оглеждане на животните са не по-малко враждебни. Отглеждат се при температури от порядъка на въздуха от 55 градуса. Във всеки обор се отглеждат между 50 и 150 животни. За нуждите на фермата дневно са необходими 18 млн. литра вода. Освен липсата на вода огромно предизвикателство пред животновъдството в подобни условия са и екстремно високите температури, които предизвикват топлинен стрес у животните.

За да избегнат топлинния стрес на животните, саудитските фермери използват специални охладителни системи, вентилатори и системи за създаване на водна мъгла. Благодарение на тях в оборите се поддържа постоянна температура от 27 градуса. За да се произведе един литър мляко в подобни условия само за оборната инсталация са нужни по 100 литра вода дневно. Тъй като обясними причини в пустинята е невъзможно отглеждането на каквито и да са култури , храната за животните в огромната ферма се внася практически от цял свят. Кравите се доят по четири пъти на ден посредством млечни роботи. Средният дневен млеконадой на крава достига до 40 литра. Общото производство за ден възлиза на 800 хил. литра мляко.

Отглеждането на всякакви фуражни култури в пустинята освен това е забранено и за да не се увеличи потреблението на вода. Дневно за изхранване на животните са необходими 130 хил. тона фуражи. Освен сено в тях влиза специален царевичен микс, внос от САЮ.

Петролното ембарго превърнало Саудитска Арабия в износител на… храни

 

Ферми с подобни размери правят от Саудитска Арабия износител на храни. Огромната животновъдна ферма наречена Al-Safi-Farm е създадена през далечната 1981 година и е собственост на саудитското кралско семейство. Днес стопанството е сред най-големите производители на мляко в света.

В информацията се припомня, че Саудитска Арабия започнала мащабна програма за подпомагане на местните фермери след въведеното през 1973 година петролно ембарго от страна на западните държави. Целта и била да направи страната независима от вноса на храни. От тогава например животновъдите започнали да получават финансова подкрепа за закупуване и внос на елитни животни от Европа и Канада. Благодарение на силната държавна подкрепа през 80-те години на миналия век Саудитска Арабия бавно се превърнала в силен износител на храни. И до днес страната изнася зърно, а към тях прибавя плодове, зеленчуци и млечни продукти. Заради ограничените водни ресурси не е ясно колко време още ще издържи наложената в страната концепция на т. нар „земеделие в пустинята“. Заради екстремно високата нужда от вода за стопанствата, тя се доставя от кладенци, чиято дълбочина достига до 2 километра. Поради високата и температура от 70 градуса преди да се използва тази вода трябва да се охлади.

По данни на ООН заради земеделието и увеличаването на населението от средата на 80-те години водните резерви на Саудитска Арабия намаляват с по 6 метра на година, като заради липсата на валежи в много части на страната те вече са достигнали до критично ниво.