вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Директни плащания 2023НОВИНИ

Между 10 и 60 лева на тон за зърнопроизводителите от компенсациите за щетите от украинския внос

В зависимост от това кой от обсъжданите със браншовите организации подход бъде одобрен, зърнопроизводителите могат да разчитат на компенсации между 10 и 60 лева на тон, обяви заместник министърът на земеделието Тодор Джиков . „Към момента с НАЗ и кооперациите, които са заинтересовани страни са били обсъждани три врианта за изплащане на компенсациите. Първият вариант е изплащането на компенсациите да се извърши на база средни добиви от слънчоглед, при което ще получат по около 10 лева на тон. Вторият вариант е парите да се разпределят на база количества слънчоглед, съхранявани по складовете, които към 31 март възлизат на 460 хил. тона, което ще означава по около 60 лева на тон“ заяви Джиков.

Най-малко вероятният вариант, но и най-желан от фермерите е, средствата да се разпределят на декар, тъй като от Брюксел ясно са заявили, че предвидените в случая за страната ни 16,75 млн. евро не могат да се разпределят на калпак.
„Ще ми се да има национално съфинансиране, но това не зависи от нас“, каза пред депутатите Явор Гечев. Според него от бранша са поискали разпределението на средствата да е на декар с мотива, че не всеки от зърнопроизводителите е декларирал наличните количества слънчоглед по складовете пред земеделските служби.

Както по отношение на животновъдите, така и за тази помощ поради липсата на държавен бюджет за сега от министерството нямат отговор, дали към тези средства ще се добавят такива от национално съфинансиране. Гечев отчете пред депутатите липсата както на движение на цените на пазара, така и на активност у фермерите що се отнася до продажбата на слънчоглед. „Нужни са и други механизми, които ние продължаваме да разработваме“, добави още гечев.