събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Над половината потребители у нас искат въвеждане на понятието „планински продукти”

Голяма част от хората свързват планинското земеделие с производството на млечни продукти

60% от българските потребители искат въвеждането на наименованието „планински продукт” за всички храни, които са произведени в планински условия, показват данните от социологическо проучване, извършено във връзка с лансирането на идеята от евродепутата Момчил Неков   за въвеждането му.

За  57% от участвалите в анкетата основните предимства на планинските продукти са чистотата на въздуха, водите и почвите. 94% от българите очакват от планинските продукти да са по-здравословни, а за 82% от тях тези продукти трябва да са отгледани без използване на пестициди.

71% от потребителите свързват планинското земеделие с производството основно на млечни продукти, под половината  от анкетираните – с месни такива, а много малка част го свързват с производството на плодове и зеленчуци.

Според данните снад 40% обработваеми площи в планинските територии, страната ни се нарежда сред държавите в ЕС   заедно с Италия и Гърция с най-голям обем  планински обработваеми земи. Делът на продукцията, произведена в планинските райони е 23%, като един от всеки трети смята, че това е недостатъчно. Във връзка с това едно от основните заключения на авторите на проучването е, че има пазарен потенциал за въвеждане на понятието „планински продукт”, но това трябва да стане постепенно и поетапно поради факта, че се наблюдава загуба на доверие сред потребителите към различни понятия като „био” и „еко”.