неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Недоволни чешки фермери протестираха с искане страната им да се оттегли от Зелената сделка

Протестиращи фермери в Брюксел, снимка Аудио-визуален център на ЕК

Големите браншови организации не подкрепиха протеста

 

Стотици чешки фермери излязоха вчера на протест в Прага срещу високите цени на енергията, евтиния украински внос и Зелената сделка, съобщава POLITICO. Фермерите планиращи да организират и пътни блокади са изготвили специален списък с искания към земеделския министър на страната марек Виборни, включващи оттегляне на страната от Зелената сделка.

Пред Министерството на земеделието фермери се събраха и крещяха „Срам“ и „Оставка“ в коментари, насочени към министъра, който обяви, че няма да говори с организаторите на протестите. Земеделският министър обвини бившия председател на аграрната камара Зденек Яндешек в преследване на политически цели и за това че заедно с Боднар Дуфек не представляват чешките фермери.

„Днешната демонстрация няма много общо с борбата за по-добри условия за фермерите“, каза премиерът Петр Фиала в пост в X. „Демонстрацията се организира от хора, които например не крият подкрепата си за Кремъл и преследват цели различни от интересите на фермерите.“

 

Ние работим с онези, които наистина представляват фермерите и говорим заедно за това от какво се нуждае нашето селско стопанство“, добави Фиала.

В интервю за чешкото издание „Seznam pravy” Дуфек отрече обвиненията сравнявайки ситуацията с времената на комунизма, когато инакомислещите са били отбелязвани от тайните служби в досиетата им.

В протеста не участват големи браншови организации като Земеделската камара или Земеделския съюз, които се разграничиха от него и подготвят нов протест срещу граничната политика на ЕС в четвъртък.