четвъртък, юли 18, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ново изследване твърди, че АЧС може да се пренася от летящи насекоми

Изследователи доказаха, че пътят за пренос на вируса от насекоми практически е възможен

Европейската Комисия е потвърдила отпускането на 20 млн. лева за свиневъдство и птицевъдство в България.Европейската Комисия е потвърдила отпускането на 20 млн. лева за свиневъдство и птицевъдство в България.
386Четения

Учени от Техническия университет на Дания  са изследвали възможен път за пренос на Африканската чума по свинете чрез летящи насекоми, информира topagra.com. Както става ясно от изследването им, те са успели да докажат, че в някои свинеферми  с висока биосигурност,  без контакт с диви свине и заразен материал, също може да се стигне до епидемия от АЧС. Според водещият изследовател и епидемиолог Рене Бьодкер това може да се дължи на пренос на вируса чрез насекоми.

В своя експеримент  учените са инжектирали с кръв заразена с вируса на АЧС различни летящи насекоми. Става въпрос не за класически насекоми, срещащи се в обора , а такива, обитаващи наблизо намиращи се пасища. Проектът показал, че практически е напълно възможно подобни насекоми да пренесат вируса върху здрави животни, като те биват поглъщани от тях заедно с фуража. Изследователите не изключват, че това не е единственият начин за пренос на вируса чрез насекоми.  Тъй като в експеримента са използвани само насекоми хранещи се с кръв, които са рядко срещани в обора, то според тях подобен път за пренос на заболяването е доста рядък.

NivaBG.com