четвъртък, август 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Полските фермери обсадиха Варшава

Земеделските производители искат промяна в ценовата политика и защита на своите интереси

668Четения
NivaBG.com

Полските фермери обсадиха вчера столицата Варшава, информира UkrAgroConsult. Причината за акцията бе определената от тях като „антинародна” политика на полското министерство на земеделието. В социалните мрежи бяха разпространени снимки на автобуси със земеделски производители, които се присъединяваха  към протеста. Фермерите по информация на местните медии  организираха акция, наподобяваща военна  обсада на столицата.

Министърът на земеделието Ян Аедановски се оказа лъжец и мошеник”, обявиха във възвание земеделските производители от обществения съюз Agrounia. Според нея министърът само говори на вятъра, без да изпълнява задълженията си. „Корпорациите и индустриалния капитал отдавна вече ни обявиха икономическа война:, заявиха протестиращите, които искат промяна в ценовата политика и компенсации заради руското ембарго. Те искат да се забрани вноса на аграрна продукция в страната, като се отчетат интересите на малките семейни ферми .

„Вносът на продукция от трети страни без ограничения е много вреден за пазара, без значение дали се касае за месо от Запада или плодове и зеленчуци от Изток”, каза в предаване за радио RMF фермерът Марек Попичи. По рано председателят на браншовата организация на производителите на плодове Михал Колодзейчак каза, че от аграрното ведомство се държат така, сякаш повече защитават датското от полското производство на плодове.  „Искаме надлежен контрол над вноса на плодове от Украйна, и такава промяна в международната политика, която да ни позволи да търгуваме с нашите съседи и партньори в Русия, които продължават да имат интерес към стоките ни”, каза пред руски репортер Михал Колодзейчак.

По възприетата вече протестна мода, повечето фермери бяха облечени във жълти жилетки предаде и руската обществена телевизия. Те не подминаха и прозорците на президента Анджей Дуда, който трябваше да види десетки обезверени хора, намиращи се на границата на разорението. Ударите за тях идват един след друг, а Африканската чума подкоси голяма част от животновъдите в страната. Предлаганата от държавата компенсация е прекалено малка, за да успеят да изплуват на повърхността. Освен срещу вноса на продукция от Дания, земеделските производители не са доволни и от факта, че преди половин година Брюксел увеличи квотата за внос на украинска аграрна продукция. Това доведе до вноса на двойно по-евтини плодове, а полският пазар беше наводнен от украинска пшеница.

Публикувахте от Agrounia в Сряда, 6 февруари 2019 г.

„У нас много фермери отглеждаха китайско зеле, което почти изцяло отиваше за руския пазар. Ние бяхме доволни от  пазара там, и предлагахме евтино нашата стока. Сега не познавам нито един полски колега, който да не изпитва трудности от затварянето на руския пазар, нито такива като мен, които отглеждат картофи и зеле, нито производители на плодове”, каза фермерът Збигнев Блашек.

Министърът от своя страна изрази неразбиране към протестиращите. „Не разбирам защо протестират с искане за увеличаване на стокообмена с източните ни съседи. Русия също е аграрна страна, произвеждаща огромни количества селскостопанска продукция, и не е заинтересована от голям полски внос. Освен това отношенията ни с Русия зависят от Бюксел, който наложи ембарго”, каза в отговор на фермерите  Ян Аедановски.

NivaBG.com