вторник, юли 7, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Предложение:Общините да могат да въвеждат местен данък върху земеделските земи

Кметът на Пазарджик на Тодор Попов е обсъдил идеята си и с премиера Бойко Борисов

Общините да могат да въвеждат местен данък върху земеделските земи, за да си допълват приходите и да могат да осигуряват по-качествени публични услуги. Предложението е на кмета на Пазарджик на  Тодор Попов. Той го е предложил на премиера Бойко Борисов при гостуването му в града на 24 май. Градоначалникът заяви идеята си и пред общинските съветници по време на вчерашната им сесия, на която беше приета и новата Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Пазарджик.

Попов коментира, че силно се надява държавата най-после ще помисли кардинално за това ние да имаме нови приходоизточници. “Това оня ден си говорехме отново с министър-председателя, само че не публично… Имам предвид като финансова възможност, защото иначе няма как да развиваме българските общини и те ще продължат да си бъдат в същото положение, особено по-малките – в трагично положение. Защото те няма как да обезпечат финансово качеството на публичните услуги, които минават през тях – това няма как да стане!”, допълни още кмета на Пазарджик.

Според него в България  повече от 90% от земеделските земи  са частни. “Останаха тия, които са по общините – пасище, мера, да обезпечат там някакви нужди – то така е и редно да става. Но за това тези частни стопани не плащат нито един лев.Сметнете Вие колко субсидии земеделските производители получават в България. Десетки милиона левове годишно. Това е собственост, която генерира приход. Като имаш два апартамента, генерираш само разходи. Или ако единия го отдаваш под наем, евентуално приход. Със земята вече се изкарват пари, и то добри пари. И затова тези хора трябва да дължат нещо”, заяви Попов.

Според аритметиката на кмета по един лев на декар са минимум един милион лева приходи. Предстои да разберем дали предложението на пазарджишкия кмет ще се приема от държавниците.

NivaBG.com
Виктор Павлов