събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Пшеницата на международните пазари продължава да поскъпва

Засиленото търсене на пшеница и опасенията за реколтата в Австралия тласкат цеите нагоре

Борсова търговия

По време на вчерашната търговия на международните борси, цената на пшеницата продължи да се повишава, информира „Зерно Онлайн“. Причина за това се оказаха растящия брой международни търговеза доставка на зърно, както и опасенията за качеството на австралийската реколта. В течение на търговията контрактите на пшеницата със срок на доставка през март в Чикаго се повишиха до 299,46 долара за тон, фючърсите на твърдата пшеница в Канзас- до 309,47 долара за тон, а на тези на пролетната пшеница в Минеаполис до 382,95 долара за тон.

Фючърсите на царевицата и соята в Чикаго последваха тези на пшеницата и също поскъпнаха. Засиленото търсене на пшеницата на международните пазари отново постави на преден план възможността за намаляване на запасите на фона на това, че Русия разглежда нови ограничения на своя експорт, а алтернативните доставки от Австралия са под въпрос заради проливни дъждове.

След като в началото на седмицата Египет закупи рекордните 600 хил. тона пшеница, Саудитска Арабия също обяви търг за купуването на 535 хил. тона пшеница. Тунис и Йордания също проведоха международни търгове за доставка на зърно. „Пшеницата особено при международните експортьори в момента е в дефицит“, коментира Джин Херлах шеф на американската брокерска компания „АС Трейдинг“. Според него натискът от страна на инфлацията също е допринесъл за възтановяване на цените на зърното. Опасенията на търговците през ноември по повод на предлагането доведоха до повишаване на цените на борсата в Чикаго до деветгодишен връх, а в Париж въобще до своя исторически максимум. Междувременно американският департамент по земеделие съобщи, че китай е закупил 130 хил. тона американска пшеница, като са сключени сделки и за купуването на 164 хил. тона американска соя.

И на пазара на зърно в Париж също продължи поскъпването на пшеницата, като контрактите със срок на доставка през март се повишиха до 295,75 евро за тон, а фючърсите на царевицата до 244,35 евро за тон.