понеделник, декември 5, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Евростат регистрира големи разлики в цените на земеделската земя в ЕС

Най-скъпа е земеделската земя в Нидерландия, най-евтина в Хърватия. На ниво регион, най-ефтината земеделска земя е в Югоизточна България

Инвестиционните мерки минават към ИСУНИнвестиционните мерки минават към ИСУН

Европейската статистическа служба регистрира големи разлики в цените на земеделските земи в отделните страни членки на блока, информира AG-Press.eu. Така например най-висока средна цена от 69 632 евро за хектар през 2019 година е била регистрирана в Нидерландия, като цената на обработваемите площи в страната е над тази във всички останали национални средни стойности в ЕС. Въпреки това, сред регионите на ЕС, за които са налични данни, най-високите цени за обработваема земя са били в испанския регион Канарски острови (средно 120 477 евро на хектар през 2020 г.).

Обработваемата земя е най-евтина в Хърватия, като хектар струва средно 3 440 евро през 2020 г. На регионално ниво хектар обработваема земя струва най-малко в Югозападния регион на България (средно 2 051 евро).

Нивото на цените на земята зависи от редица фактори, независимо дали са национални (закони), регионални (климат, близост до мрежи) и локализирани фактори на производителност (качество на почвата, наклон, дренаж и т.н.), както и от пазарните сили на търсене и предлагане (включително влиянието на правилата за чуждестранна собственост).

Закупуването на обработваеми земеделски земи във всички региони за които има статистически данни е било по-скъпо от закупуването на пасища, като разликата в цената им е достигнала 20 пъти на някои острови в Егейска Гърция и испанската провинция Мурсия. Цената на поливната земеделска земя от неполивната също е била по-висока, като в региона на Мурсия разликата в цените е достигнала шест пъти.