понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Рецесия и бавно възстановяване на българската икономика прогнозира ЕК

Брюксел предупреди, че забавянето на плана за възстановяване ще навреди на икономиката ни

Европейската комисия прогнозира рецесия на българската икономика с бавно възстановяване съобщава БНР. Поради кризата с коронавируса експертите отчитат свиване на икономиката с 4,2%, като очакваният дефицит в бюджета през тази година ще се запази. Инвестициите са спаднали рязко през първата половина на годината заради голямата икономическа несигурност.

Вносът пък се е свил с 6,6% . Очаква се икономическата активност да отбележи „отскок“ от втората половина на тази година и да набере скорост. БВП ще се повиши от 3,5% през 2021 г. на 4,7% през 2022 г. в зависимост от усвояването от страна на властите на фондовете за възстановяване, одобрени през април.

Предвижда се износът на стоки да бъде в основата на възстановяването на икономиката през тази година. Междувременно Брюксел предупреди,че забавянето на процеса на приемане и одобрение на българския план за възстановяване може да навреди на икономиката. Както е известно правителството пропусна срока за представяне черновата на плана в Брюксел до 30 април, което е условие да стартира неговата оценка. От своя страна ЕК декларира, че за нея е по_ важно плановете да съдържат нужните реформи окачествени проекти след представянето им Брюксел ще има три месеца за да се произнесе по плановете на отделните страни за възстановяване на икономиките от пандемията