понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Високите цени поставят пред дилема фермерите дали да гледат повече царевица ли слънчоглед

Анализатори прогнозират рекордна глобална реколта от слънчоглед

Новата реколта от слънчоглед в света може да се окаже рекордна, информира „Зерно Онлайн“, позовавайки се на изявление на кристина Серебрякова от Atria Brokers по време на специализираната конференция „Sunflower Seed&Oil“..За това може да допринесе както запазване на добрите климатични условия, така и разширяване на площите със слънчоглед.

„Цените на аграрната продукция към момента достигнаха космически нива, отбелязвайки осем годишен връх. Повечето фермери са изправни пред дилемата какво да сеят повече- царевица или слънчоглед. Очакваме, че новата реколта от слънчоглед може да се окаже рекордна“, заяви Серебрякова.

Според нея през текущия сезон реколтата от слънчоглед в света е била с 5% под нивото от 2019 година като това е довело до двойно поскъпване не само на слънчогледа, но и на целия маслодаен комплекс. „Увеличаването на цените ще провокира земеделските производители в Русия, Украйна и Румъния, която се явява един от водещите износители на слънчоглед в ЕС и ако нещата се развият така, то световното производство ще се увеличи със 7 млн. тона до 57 млн. тона“, прогнозира още тя.