четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Рязкото застудяване и измръзвания заплашват фермерите във Франция и Италия

Пролетните слани са нанесли щети на между 70 и 80% от лозовите масиви в отделни региони на двете страни

Eкспертите в отдел „Вино” ще се свързват със земеделските производителиEкспертите в отдел „Вино” ще се свързват със земеделските производители

Рязкото застудяване и измръзванията в последните дни поставят под напрежение фермерите във Франция и Италия. По информация на Politico френското правителство е решило да повиши размера на обезщетенията срещу щети от измръзвания. По време на посещение във ферма в Югоизточна Франция премиерът Жан Кастекс е уверил земеделските производители, че правителството ще работи с банките и застрахователите за да се помогне на фермерите. По оценки на експерти, неочакваният мраз през април е засегнал около 80% лозята в страната. Според аграрният министър Жулиен дьо Норманди производителите на плодове и полски култури като рапица също са изправени пред мрачни перспективи. Той определи ситуацията като „изключителна“, защото по-ранното затопляне на времето е довело да ранно напъпване на растенията, които обаче са били поразени от измръзвания през нощта.

С измръзвания се сблъскват и фермерите от италианския остров Сардиния. По информация на Италианската асоциация на търговците на вино, щети от измръзвания са регистрирали винопроизводители от Пиемонд, а през миналата седмица температурите северно от Тоскана са паднали до 20 градуса под нулата., което намалява перспективите за добра реколта. На места в Сардиния мразовете са нанесли щети на до 70% от лозовите масиви. Трентино-Алто Адидже е единственият регион, който е избегнал щети върху лозовите масиви вследствие на масовото измръзване.