четвъртък, август 13, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Руските фермери се опитват да минат без мигранти за сезонни работници

Временно безработни, затворници и студентски бригади ще помагат на земеделските производители

150Четения

Заради пандемията от коронавируса, редица руски фермери и АПК-та са лишени през тази година от помощта на сезонни работници, съобщава The Dairy News. Блокадите и затварянето на границите между републиките доведе до невъзможността да се използва наемен труд поне до юни месец. В подобни условия редица предприятия търсят други механизми за компенсиране недостига на работна ръка чрез използване и на допълнително механизация или разчитайки на помощта на съседни региони. Въпреки това не се изключва възможността за намаляване на посевите заради недостиг на работна ръка.

Така например в аграрнопромишления комплекс на Пприморския край, които през тази година разчитаха на над 1 000 работници от Китай, както и на жители от Таджикистан и Киргизия, ще използват основно местни кадри за полската работа. Очаква се съкращаване в използването на мигранти като сезонни работници с около 30% заради епидемията от коронавируса. Обсъждат се варианти за привличане на работници сред хора, които са останали временно безработни, както и организиране на студентски бригади. Към такива могат да бъдат привлечени около 60 студенти от местната Селскостопанска академия, а също и между 300 и 400 души от различни колежи, както и затворници.

Очаква се и увеличаване на подкрепата за местните стопанства с цел модернизация и засилване процесите на автоматизация с въвеждане на различни комбайни за прибиране на зеленчуците, и внедравне на технологии за автоматизация на производството на разсади. „Това ще доведе до намаляване на зависимостта от ръчния труд“, се казва в позиция на регионалното правителство.

Ако не се реши въпросът с работната ръка, ще се наложи да съкратим двойно посевите. Голяма част от земите ни са взети под аренда, и ще възникнат проблеми с арендодателите. Нямаме китайски работници, и не знаем на кого можем да преотдадем тези земи под наем“, казва Сергей Ким, шеф на местна компания за производство на зеленчуци.

Според оценките на руското министерство на земеделието потребността от допълнителна сезонна работна ръка в страната през целия сезон се оценява на около 23 хил. души.

NivaBG.com