неделя, март 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Саудитска Арабия с интерес за изграждане на завод за фуражи у нас

Български земеделски производители за пръв път ще участват на агроизложение в кралството

Румен орожанов, снимка: Надя Петрова, Агро Пловдив
474Четения
NivaBG.com

Саудитска Арабия е проявила сериозен интерес към съвместно участие в изграждане на фуражен завод край Шумен, съобщи пред журналисти в град Съединение днес аграрният министър Румен Порожанов. През следващата седмица се очаква представители на държавната саудитска инвестиционна компания да посетят Шумен.

„Направили сме инвестиционно предложение към саудитската страна за изграждане на завод, чийто производствен капацитет да е до 500 хил. тона фуражи”, каза пред журналисти в град Съединение аграрният министър Румен Порожанов. Все още не е уточнено какъв ще е заводът, но най-вероятно ще е съвместно предприятие с участието и на българската държава. Всички страни в региона на Арабския полуостров, включително и Саудитска Арабия по думите му имат голям проблем с водата  за напояване, като в последната имат вече забрана за ползване на вода при производството на фуражи. Ето защо един подобен завод ще е много добра опция за захранване на всички страни в региона с фуражи включително и люцерна.

Освен това страната ни  ще участва за първи път на аграрно изложение в Саудитска Арабия. „Имаме благорасположението на страната, и сме получили добра опция за изложбен павилион”, каза още  Порожанов. Той е посъветвал на среща с представители на асоциациите вчера, ако се включим в изложението, производителите да направят така, че чрез продукцията си павилионът  ни да се забележи. Пазарът на храни в Саудитска Арабия според министър Порожанов е доста скъп и претенциозен, ето защо доброто ни представяне там ще зависи от самите производители.

NivaBG.com