събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Порожанов: Не обмисляме диференциране на таксата за противоградова защита

Планира се застрахователните премии да формират 20% от приходите за противоградова защита

Засега не обмисляме диференциация на таксата, която фермерите ще плащат за противоградова защита” заяви пред журналисти в гр. Съединение аграрният министър Румен Порожанов. Той споделя  частично становището на застрахователите, които отказаха да подкрепят концепцията. Към момента около 30% от земеделските площи са покрити със противоградова защита, като идеята е останалите части на страната да бъдат покрити чрез самолетния способ за защита. „В този процес не може да се ангажира изцяло и само държавата, но и земеделските производители”, заяви още Порожанов, според който обаче общините няма да бъдат включени в нея. Както е известно изчисленията към момента показват, че фермерите ще заплащат по около 50 ст. на декар за противоградова защита без пасища и ливади.

Там където има ракетен способ, няма да се ползват самолети. В тази връзка в концепцията е заложена възможност за използване на част от приходите от застрахователна дейност и основно тези от автомобили, които възлизат на около 500 млн. лева годишно, като за последната година по думите му плащанията на застраховките възлизат малко над 60%. „Това е бил един от мотивите да включим този възможен източник на приходи, и ако той отпадне, ще трябва да го заменим или да вдигнем вноските на държавата или на земеделците”, уточни земеделският министър.

Планира се средствата  които застрахователите ще внасят в бъдещата система за противоградова защита да са от  порядъка на 5-6 млн. лева годишно което е около 0,8% от премиите им и ще формира около 20% от приходите.

Въпреки бюджетните трудности министър Порожанов каза, че ще спази обещанието си, и парите за заплати на служителите в противоградова защита ще бъдат увеличени с 10%. „Винаги ще има 2/3 негативни мнения на всяко едно предложения”, заяви Порожанов по повод притесненията на земеделски производители от Русенско, че планираната защита чрез самолетния способ на техния регион не би била ефективна.