понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Слабите прогнози за европейската реколта от царевица повлияха на баланса на USDA

Торене на царевица през пролеттаТорене на царевица през пролетта

През текущата стопанска година ЕС може да внесе повече царевица от Китай

Очакванията за слаби добиви от царевица в Европа поради засушаването обхванало редица региони на континента повлияха сериозно на баланса в отчета на американския департамент по земеделие, информира UkrAgroConsult. През август експертите намалиха оценката си за производството на царевица в Европа с цели 8 млн. тона спрямо оценката преди месец, което значително се отрази на прогнозите за общото глобално производство и крайните запаси.

Пазарите обаче почти не реагираха на изнесените в доклада данни, тъй като вече отчетоха прогнозите на Strategie Grains за очаквани слаби добиви в Европа. От USDA намалиха с 6,29 млн. тона оценката си за глобалното производство до 1,17 млрд. тона, като оценката за ЕС е намалена с 8 млн. тона до 60 млн. тона. Негативна корекция има и в прогнозата за американското производство с 3,7 млн. тона до 364,7 млн. тона. На другия полюс са Украйна и Русия, за които оценките са увеличени съответно с 5 млн. тона до 30 млн. тона и с 400 хил. тона до 15 млн. тона.

Потреблението на царевица в света остава близко до производството – 1,17 млрд. тона, като е намалено с 0,4 млн. тона, а причината е намаляването на царевицата за фуражи в САЩ и ЕС. Оценката за глобалния експорт на царевица е повишена с 3 млн. тона до 185,6 млн. тона, като заради отблокирането на черноморските пристанища се очаква украинският износ на царевица да се увеличи от 9 на 12 млн. тона. Това може да компенсира очаквания по-слаб експорт на царевица от ЕС и САЩ ,за които се прогнозира експортен потенциал съответно с 2 млн. тона и 0,6 млн. тона по-малко.

Любопитното е, че по отношение на вноса на царевица експертите прогнозират ЕС да внесе повече количества от Китай. За ЕС се очаква да внесе 19 млн. тона (+3 млн. т) през текущата година, докато за Китай очакванията за внос от 18 млн. тона. Оценката за крайните запаси от царевица в света е намалена с 6,2 млн.тона 306,6 млн. тона, което е с около 3 млн. тона под очакванията на пазарните анализатори. Разминаването в оценките им довед до поскъпване на декемврийските фючърси на царевицата, търгувани на борсата в Чикаго с 2,4% до 252,8 долара за тон. Октомврийските фючърси на черноморската царевица също поскъпнаха макар и минимално с 0,5% до 322,5 долара за тон. Също с толкова поскъпнаха и ноемврийските контракти на царевицата в Париж до до 336,5 евро за тон. Редуцирането на американския експорт се очаква да окаже тласък на украинския износ на царевица, ето защо анализаторите считат, че при ново блокиране на черноморските коридори това може да окаже сериозно отражение на пазарите.