четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Специална парламентарна комисия ще проверява дейността на „Напоителни системи“, БАБХ и ловните и горски държавни предприятия

Депутатите приеха решение за създаване на временна парламентарна комисия

С гласовете на 201 народни представители парламентът прие решение за създаване на парламентарна комисия за проверка на дейността на кабинета Борисов 3. В обхвата и попадат проверки за израсходваните публични средства от правителството, , министерствата и държавните фирми с над 50% държавно участие за последните 4 г. Комисията ще разследва и всички сделки на борсата на фирмите с 50% държавно участие. В обхвата на държавните дружества влязоха „Напоителни системи“, агенцията по храните, ловните и държавни предприятия .Тепърва ще стане ясно дали тази комисия ще е с временен или постоянен характер.

Пламен Абровски от парламентарната група на „Има такъв народ“ предложи сред държавните предприятия, чиято дейност да подлежи на проверка от нарочна комисия да влязат „Напоителни системи“ и шестте горски предприятия. Освен това беше предложено на проверки да подлежи и дейността на държавните ловни стопанства и БАБХ.

Парламентът обсъди днес създаването на специална комисия, която да проверява дейността на досегашното управление. Тя ще трябва да разследва дейността на държавни компании като“Топлофикация“, АПИ, „Автомагистрали“ и други както и на Българската банка за възстановяване и развитие , както и спорни сделки като даването на „Летище София“ на концесия. В хода на дискусиите беше предложено комисията от временна да стане постоянна, и проверката и да обхване десетгодишен вместо четиригодишен период. Корнелия Нинова от БСП предложи парламентът да наложи мораториум върху удобрявнето от кабинета в оставка на нови сделки с държавни предприятия.

По-рано днес депутатите гласуваха подадената оставка на правителството на Бойко Борисов. За оставката гласуваха 156 депутати. „Просто народът пожела тази оставка и тази промяна. Но отново отправям едно предупреждение към вас и към всички нас. Тази оставка е само пропукване на модела. Предстои много работа, за да бъде напълно отстранен този модел от управлението на страната“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНР.

„Тази оставка трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше. Казвам го заради всички, които протестираха по десетките площади на градовете на България, по десетки площади на градовете в чужбина, където има българи. И те излязоха и дадоха своя глас. Явно други мотиви държаха г-н Бойко Методиев Борисов на този пост, въпреки всичко и въпреки всички“, коментира и Армен Бабикян от „Изправи се Мутри вън“.