понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Производителите алармират: ДФЗ продължава да ни рекетира

Георги Василев и Тодор Джиков разкриват неудобните истини за българското земеделие

Снимка:Стопкадър от предаването "Евродиков"

Рекетът към производители от страна на фонд „Земеделие“ продължава, като мизата за тези които искат да си получат субсидиите вече е паднала от 25% на 10% разкри в своето поредно участие в предаването на Сашо Диков по телевизия „Евроком“ главният секретар на „Български пипер“ Георги Василев. Заедно с председателя на асоциацията на картофопроизводителите Тодор Джиков продължиха да разказват за някои не дотам приятни истини за сектора и по-скоро за неговото управление.

„С участието си ние отворихме кутията на Пандора и разкрихме истините за кражби, измами, изнудвания рекет и заплахи за убийство и отнемане на имоти. Хората започнаха да говорят. Вчера ни се обади член на асоциацията със сигнал от чужбина, който е бил рекетиран от хора на ДфЗ за 150 хил. евро“ каза Георги Василев. По думите му има масови оплаквания от членове на асоциацията за подобни случаи.

Василев каза още, че човекът го е страх да говори, защото има да получава от фонда 2,5 млн. лева законова субсидия. „Всички усетиха, че изпускат кокала и от 25% мизата падна на 10%, но искат веднага парите. Само за няколко дни имаме оплаквания от 8-12 души наши членове. Тези хора бързат да си напълнят гушите, защото знаят, че те няма повече да са на тези постове“, допълни Василев.

„В резултат на участието ми вече имаме договорена среща с литовския министър на земеделието за 25 април, на която ще разберем подробности за литовския интерес към износа на български зеленчуци, а няколко производители на подобрители за зеленчуци вече се присъединиха към нашата асоциация“, каза още Василев. По думите му от началото на неговите медийни изяви броят на членовете на „Български пипер“ се се увеличили с между 18 и 20%.

Тодор Джиков даде пример с разминаване на цифрите от статистиката на агроведомството и данните на комисията по стоковите борси. Според анализ за производството на плодове и зеленчуци през 2020 година у нас са произведени 195 хил тона картофи докато вносът вътрешнообщностен и от трети страни е възлизал на 38 хил. тона. По данни на комисията по стоковите борси и тържищата обаче продажбите на картофи у нас са 45% български и 55% вносни. Сметките по думите му показват, че се губят 60 хил. тона. При положение че са произведени 200 хил. тона картофи и са внесени 40 хил. тона, а според комисията по стоковите борси са консумирани 200 хил. тона от които 100 хил. тона внос, се разминават с 60 хил. тона“, каза Джиков.

Той цитира статистически данни според които през 2019 година под формата на държавни помощи и обвързана с производството подкрепа са налети в растениевъдство-97 млн. лева, и в животновъдството 277 млн. лева.

„Цялата българска администрация в министерството на земеделието и ДФЗ е нефелна, щом като може ли 17 хил. човека да работят в министерството на земеделието и не знаят, че се губят 60 хил. тона картофи“, добави и Василев.

Тодор Джиков попита от екрана защо има разминаване между статистиката на официални държавни структури и кой има интерес от това. Той изключи вероятността това разминаване да е плод на експертна грешка, защото в министерството има добри експерти.

„Някой ръководител явно така прави стъкмистиката, че да изглежда, че ние сме произвели много, защото сме получили много пари но в магазините това не се вижда. Комисията по стоковите борси обаче опровергава това, като казва, че ние не сме произвели толкова много а нещо повече- повече от половината потребление е внос“ добави Джиков.

Според Него подобно разминаване се дължи на порочната практика позволяваща на всеки търговец да се регистрира чрез едно зелено картонче като земеделски производител, и така да продава абсолютно всичко дори и банани без касов апарат и освободен от данъци. „Всеки мургав търговец може да отиде на борсата в Солун, да купи трето качество домат на ниска цена , да мине границата да изхвърли фактурата, да извади зеленото картонче и да отиде на всеки един пазар или псевдоборса и да препакетира продукцията като първо качество. Така здравния контрол отива на кино, и ние не знаем какво ядем. Освен това фискът губи изключително много от данък печалба и ДДС, и българският земеделски производител фалира, защото като застане на масата със разходите които плаща за производство, за заплати, с данъците които трябва да плати, до него застава един псевдотърговец със неговото зелено картонче, продавайки нещо внесено от Полша или откъдето и да е с 20% по-евтино“, казва Джиков.

Според последното преброяване през 2020 година на база десетгодишен период полупазарните стопанства у нас са намалели със 120 хил. до 200 хил. а работната ръка отива да работив стопанствата на Ханс и Джони. Администрацията в министерството и държавата по думите му са имали 11 години време да регулират нещата, а  Танева е била ту министър на земеделието ту председател на земеделската комисия в продължение на 9 години имала възможността да подкара локомотива на българското земеделие според знанията си, капацитета си и визията си и то да заеме полагаемото си място.

Според Георги Василев новата администрация в министерството трябва да направи така, че да се намалят кражбите и измамите и всичко свързано с получаване на доходи по нерегламентиран начин. Това според него може да стане много лесно като се направи така, че производителят да няма изгода от измами и контрабанда. Трябва да се контролират документите и да се субсидира според качеството на продадената продукция. „Продал много и на висока цена получава висока субсидия. Произвел малко и продал на ниска цена получава малко. Или да се махне ДДС за всички или да се направи ДДС за всички. Сега едни продават без Ддс, други с ДДС / 20% за нашия бранш са много пари, и понякога се измерват със стотици милиони. Може да се приложи и трети начин, който се направи за зърнопроизводителите да се въведе обратно начисляване на ДДС. Така този който прави контрабанда вече не може да я прави. Контрабандата се прави заради ДДС-то като се намалява многократно цената и вместо 20 стотинки се плаща 1 стотинка ДДС, а аз като производител съм длъжен да начисля 20%“, казва Василев. Така според думите му ще се намалят кражбите и контрабандата с до 80%.

Тодор Джиков припомни, че още в качеството си на съветник на министъра в оставка е предложил план от 10 точки по които да се работи, сред които и предложение за смяна на тези зелени картончета с дигитална регистрация, реален контрол и проследяемост на търговията с препарати за растителна защита, контрол върху производителите за да се пресекат практиките да се заявява нещо, а да не се произвежда нищо и други.