четвъртък, юни 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Стабилен пазар с максимален ръст в цените на земеделските земи и рентите до 5% през 2019 г. прогнозират от БАСЗЗ

Честите промени в нормативната база за поземлените отношения, възпрепятства големите инвеститори в покупката на земеделски земи

255Четения
NivaBG.com

„Пазарът на земеделска земя  върви нагоре, и ще следва инфлацията. Върху  пазара няма какво да повлияе, като освен това сме изправени пред много неизвестности свързани с европейските избори и  ново законодателство на българско и европейско ниво. Хората искащи  да купуват земеделски земи не са готови да платят  по-високи цени и не се очакват някакви резки амплитуди. Нормално е да се очаква лек скок в цената на земята с оглед на това, че е най-ценния ресурс”.  Такава  прогноза изказа по време на семинар в Боровец  председателят на  Българската асоциация на собствениците на земеделски земи  (БАСЗ) Стайко Стайков. Според анализа  на организацията се очаква да се запази интереса за покупка на уредена и качествена земеделска земя без утежнения свързани с поземлените отношения. Причината за повишение подобно на това  през миналата година  според него е това, че свободните земи с хубави качества са много малки, и това води  до такъв  скок в цените. „Ако има свободни земи, то те са с лошо качество. Повечето продавачи вече се научиха и при изтичане на договорите, веднага обявяват за продан земите при десетина дружества”, допълни той.

Има търсене на уедрени парцели земи

Честите промени в нормативната уредба, засягаща поземлените отношения, липсата на напояване и на закон за комасацията на земеделските земи  възпрепятстват големите инвеститори в покупката на земеделски земи. Чужденците доколкото ги има вместо да влизат в покупката на земеделска земя се оттеглят, като Стайков даде пример с известния земеделски производител Миролио, който е продал част от активите си в земеделски земи. „Последните сделки на пазара показват, че чужденците повече продават отколкото купуват земеделски земи, като има търсене на комасирани и уедрени земеделски земи, които са голяма рядкост у нас”, каза още  председателят на БАСЗЗ. Освен това на първичния пазар от 50 млн. декара на субсидии подлежат само между 15 и 20% от земеделските земи. Друг проблем пред собствениците на земеделски земи е липсата на обезщетения при щети.  Стайков припомни  че съгласно законодателството подобни обезщетения получават собствениците и ползвателите на земеделски земи само при наличие на 100% щети, което се случва много рядко, но при 50-60% претърпени щети, каквато е масовата практика, не са предвидени такива.

От асоциацията на собствениците на земеделски земи препоръчват създаване на изцяло ново законодателство  в сферата на поземлените отношения, управлението и комасирането на земеделските земи и изграждането на напоителната система и отводняването , създаване на дългосрочна стратегия за сектора и национална поземлена банка. От БАССЗ декларираха, че ще започнат работа заедно с останалите големи национално представителни  организации за създаване на земеделска kamara , която ще позволи по-лесно да бъдат защитавани интересите на земеделските производители и провеждането на  една наистина обща земеделска политика.

 

NivaBG.com