понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Статистиката отчита спад в производството на зеемедлска продукция с 4,5%

Производството на растениевъдна продукция се е свило със 7%, на животновъдна е отбелязало ръст с 2.7%

Ожъната е около 15% от засетите с пшеница площиОжъната е около 15% от засетите с пшеница площи

По данни на статистиката стойността на крайната продукция произведена в земеделието ни през миналата година е достигнала до около 7,9 млрд. лева, което е спад с 4,5% спрямо 2019 година. Това информира електронното издание на “Дневник”. Намалението е в резултат на спад в обемите на произведените количества с 11% въпреки увеличението на цените със 7.3%.

Произведената от растениевъдството продукция се равнява на 5,2 млрд. лева, като съставлява 2/3 от общата стойност на земеделската продукция, като 81% от растениевъдната продукция се пада на зърнените и технически култури. Спрямо година по-рано производството на растениевъдна продукция е паднало със 7%, като това се дължи на спад в отглеждането на технически и зърнени култури заради по-ниски добиви вследствие на засушаването.

Около 2 млрд. лева е стойността на произведената у нас през миналата година животновъдна продукция, като в процентно съотношение делът и от общата продукция е 24.9%. Спрямо 2019 година производството на животновъдна продукция се е увеличило с 2.7%.