вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Турски фермер увеличил млеконадоя на кравите си с… помощта на очила за виртуална реалност

Иновативните очила са разработени от руски учени специално за крави

Турският фермер Изет Коджак е приложил необичаен метод за да увеличи млеконадоя на своите крави надявайки им очила за виртуална реалност, съобщава Телеграм каналът „Город бъдущего“ позовавайки се на The Science times.
С помощта на иновативната технология фермерът постигнал увеличение на млеконадоя на животните си с 22%.

Той се вдъхновил от подобен експеримент на земеделски производители от Подмосковието, който покзал че пасящите в в условията на виртуална реалност животни се чувстват по-щастливи и дават повече мляко. С помощта на очилата за виртуална реалност кравите виждат летни зелени пасища, и това води до намаляване степента на стрес и тревожност. Благодарение на това кравите на Коджак започнали да дават средно по 27 литра мляко на ден вместо досегашните 22 литра

Очилата за виртуална реалност са специално разработени за животни от московски учени съвместно с ветеринари от стопанство в Красногорск през 2019 година. Те са адаптирани специално за кравите като са отчетени спецификите на тяхното зрение. Цветовете които виждат животните са настроени от ИТ специалисти. Любопитното е, че макар да не са далтонисти, кравите не могат да виждат червения и зеления цвят, а възприемат само някои нюанси на жълтия и синия цвят.

Експериментът предизвикал множество реакции сред потребителите на социалните мрежи, виждащи в него кравешки вариант на „Матрицата“.

Коджак отбелязва, че е впечатлен от използването им. В информацията се казва още, че до въвеждането в експлоатация на очилата с виртуална реалност, фермерът се опитвал да повиши млеконадоя на животните си чрез класическа музика.