НОВИНИ

Увеличените нива на серотонин допринасят за за по-висок млеконадой на кравите, според американско проучване

Проучването е проведено върху животни от породите „Джърси“ и „Холщайн“

Освен с виртуални очила, оказва се щастието на кравите може да се измери и с нивото на серотонин. Електронното издание The Science Times съобщава, че от нивото на съдържание на този хормон зависи нивото на калции в млякото.

Щастливите крави имат по-високи нива на калций
Производителите на млечни продукти в Калифорния винаги са твърдяли, че техните продукти са превъзходни, защото идват от „щастливи крави“. Но каква е причината за това?

Проучване от 2017 г., озаглавено „Повишаването на циркулиращия серотонин подобрява динамиката на калция в млечните крави в периода след раждането“, публикувано в Journal of Endocrinology, установи, че кравите, изложени на хормона серотонин, стават по-щастливи , което води до производство на мляко с повишено ниво на калций. Проучването включва две породи крави „Холщайн“ и „Джърси“,  като при първата е регистрирано повишено ниво на калций в кръвта , а при втората по-високи нива от този хормон в млякото.

Повишаването нивата на калций е от важно значение за между 5 и 10% от популацията от крави в САЩ, които страдат от недостиг на калций.