четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Учени от България и Китай подписаха споразумение за сътрудничество

Търговският ни оборот с Китай през 2018 г. може да достигне до 500 млн. евро, прогнозират от МЗХГ

Учени от Селскостопанска академия  и китайските им колеги от Шанхайския университет подписаха споразумение за сътрудничество , чиято цел е да стимулира развитието на съвместните научни изследванияи да се развиват нови двустранни проекти в областта на аграрните науки. Това стана на провеждащия се в София специализиран българокитайски форум за развитие на селското стопанство. „Ние представяме междуправителствен научен проект с Пекинския университет по комуникации, който ни отвори врати за връзка и с нашите колеги от университета на град Шанхай”, каза пред журналисти доц. Храбрин Бачев от Института по аграрна икономика. Досегашното сътрудничество с китайските им колеги  според него е спомогнало да се направи оценката и управлението на аграрната устойчивост в Китай и България на различни нива- национално и регионално, и да се дадат препоръки за бъдещото развитие в това число и на различните бизнес стратегии.

„Установихме, че въпреки различията по между ни имаме много сходни предизвикателства в развитието на аграрната наука, свързани с проблеми като обезлюдяването на селските райони, липсата на работна ръка, силната конкуренция на вносните продукти, замърсяване и ерозия на почвите вследствие на недобри агропрактики и др”, поясни още доц. Башев. И в двете страни според него има политики като силна държава намеса и подкрепа на фермерите, които са се превърнали в тенденция. Тъй като сред идеите на сътрудничеството между учените от двете страни в бъдеще влиза и трансфер на технологии, сред гостите от Поднебесната империя имаше и представители на водещи технологични компании. „Проблемите на една мащабна страна никак не са малки, но създадените в Китай институционални проблеми и липсата на пазар на земи ограничава свободното развитие на различни частни и колективни форми, които са познати у нас. Напоследък обаче се работи върху това да се предостави земята за ползване чрез приватизация”, каза още той.

Необятните китайски пазари са шанс за българските производители на аграрна продукция. Към момента по данни на аграрното ведомство всички страни от Централна и Източна Европа имат  негативен търговски баланс с Китай. Според предварителни прогнози търговският ни оборот с Китай до края на 2018 година може да достигне до 500 млн. евро. Сред най-разпознаваемите български стоки на китайския пазар са виното, козметичните продукти с розово масло и други етерични масла и киселото мляко.

„В последните години китайското земеделие се развива с бързи темпове като изцяло се разчита на субсидии от правителството”, каза пред медиите и проф. Пей Джоу ( Pei Zhou) , ръководител на аграрния факлутет към Шанхайския университет. Според него Китай разчита много на сътрудничеството си с България, защото страната ни е богата на природни ресурси, а контактите между фермерите от двете страни могат да се осъществяват в области като технологично развитие, модернизация на земеделието, и образованието.