вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Украинска компания разработи проект за бързо разминиране на полетата

Бивш депутат прогнозира глад в света ако украинския износ на аграрна продукция спре за година

Средна цена земеделска земя по региони за периода 2010 - 2014Средна цена земеделска земя по региони за периода 2010 - 2014

Съвместно с аграрното министерство на страната, украинската компания „Феодал“ разработи специална услуга , целяща да улесни фермерите при по-бързо разминирване на обработваемите площи, информира UkrAgroConsult.

Целта на услугата наречена Military.feodal.online е постигане на по-голяма оперативност при предаване на данни за минираните полета в страната. „С нейна помощ при съмнения, че площите са минирани напълно или частично фермерите ще могат бързо да уведомяват съответните служби. За целта те ще подават нужната информация и координати на обработваемите площи за да се извърши проверка и обезвреждане, се казва в съобщение на компанията. От компанията разработчик изразиха надеждата си, че чрез подобна услуга ще помогнат на земеделските производители да освободят обработваемите си площи от мини и невзривени снаряди. В момента се водят разговори с потенциални донори, които да спомогнат за решаване на проблемите свързани със загуба на посевите.

Междувременно бившият украински депутат и търговец Иван Мирошниченко прогнозира, че една година без украинска аграрна продукция- зърно и маслодайни култури може да доведе до глад в различни региони по света. Той е убеден, че никой не може да покрие дълго подобен дисбаланс в доставките на аграрна продукция. „Ако Украйна преустанови износа на селскостопанска продукция за една година , то глобалните запаси ще намалеят до минимум“, прогнозира още той. Това според него би било критично за продоволствената сигурност на глобално ниво. При драстичен спад в производството на аграрна продукция сред някои от водещите производители или неблагоприятни климатични условия по думите му подобна криза в глобалната продоволствена сигурност може да настъпи много по-скоро.