вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

USDA очакват рекордна реколта от царевица в Турция

През 2013 година хибридите царевица на СИНДЖЕНТА показаха високия си добивен потенциалПрез 2013 година хибридите царевица на СИНДЖЕНТА показаха високия си добивен потенциал

Въпреки преживените земетресения и свързаните с тях щети, експертите от американския департамент по земеделие очакват, рекордна нова реколта от царевица в Туеция, информира „Зерно Онлайн“. Освен с последиците от земетресенията местните земеделски производители се сблъскват и с негативните последици от засушаването в страната. Дори според експертите на USDA се очаква засушаването да има още по-голямо негативно влияние върху реколтата през новата стопанска година от последиците от земетресенията. Въпреки това към момента прогнозите сочат, че новата реколта от царевица може да надмине с почти един милион тона миналогодишната, достигайки до 7,7 млн. тона. Производството на пшеница се очаква да достигне до 17,2 млн. тона , а на ечемика да намалее с 1,4 млн. спрямо миналата година до 6 млн. тона.

Очаква се Турция да намали вноса на зърно през 2023/24 година заради по-добрата реколта от царевица, като с основен дял в него от 10 млн. тона ще остане пшеницата. Почти 70% от вносната пшеница се преработва на брашно и макарони и бива реекспортирана във вид на продукция. Вносът на ечемик се прогнозира да достигне до 1,8 млн. тона, а на царевица до 2,1 млн. тона. За да задържи увеличението на цените, турското правителство продължи срок на действие на безмитния внос на зърно.