четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Визите спъват гурбетчиите ни във Великобритания

Заради дефицита на кадри надницата може да скочи до £14-£18 на час

Дълго време Великобритания беше сред най-предпочитаните места за гурбет от българите. След Брекзит ситуацията вече е съвсем различна. Осигуряването на работни визи вече е огромен проблем, а и излиза твърде скъпо. Така потокът от нашенци, които са готови да вършат всякаква черна работа на Острова, рязко секна.

Според новите разпоредби агенциите, които набират персонал за кралството, имат право да издадат общо 30 000 визи годишно на европейци без значение от гражданството. След небивалата криза за кадри е много вероятно  догодина британското правителство да вдигне лимита на възможните визи и да даде лиценз на още агенции, пише “Марица”.

„Голяма част от българите, живеещи във Великобритания преди Brexit, са имали право да получат статут за пребиваване, но не са сметнали за важно да го направят или не са знаели как. Крайният срок за подаване на документите беше до 30 юни 2021 г. Въпреки това тези, които са били на Острова и могат да докажат, че са работили там последните 3 месеца на 2020 г., имат шанс да получат документи и сега. Само трябва да представят основателна причина защо са изпуснали крайния срок“, обяснява Лилия Каймаканова от First people recruitment – фирма,  занимаваща се с подбор на персонал. И сега единственият вариант  да се трудят във Великобритания е чрез издаването на визи за сезонни работници, чийто срок е 6 месеца. Те обаче  са ограничен брой и могат да се издават само от 4 агенции – AG Recruitment and Management Ltd, Concordia Ltd, Fruitful Jobs, Pro-Force Ltd.  Всички останали агенции търсят подходящи кадри сред тези, които са с издаден статут на пребиваване в страната.

 

Виктор Павлов