вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Зърното е за хляб, не за предизборни политически дивиденти!

Властта яхна и фермери в опит да изтъкне успехите в последната петилетка

Когато всички други опции са изчерпани, а настоящата пандемична обстановка пречи на политическите елити да общуват с народните маси от по-малка дистанция и с обичайните форми, в ход влизат срещите по браншове. Управляващите същност от две години насам са в режим дистанционни срещи, далеч от очите и въпросите на неудобните медии. Сега обаче последната карта, на която заложиха са зърнопроизводителите. Едрите. Тези, които наскоро в представен от нас европейски доклад бяха оприличени за поземлена аристокрация на управляващите елити.

И последните не пропуснаха да засвидетелстват съпричастността си точно към най-големите зърнопроизводители. Сюжетът се разигра вчера нейде из полята на страната, а премиерът бе съпроводен лично от земеделския министър Десислава Танева. На своеобразната предизборна среща са поканени някои от най-големите зърнопроизводители. В приятелски тон премиерът изтъква успехите за последната петилетка- за изпълнени ангажименти и спомени като този, за борбата акцизите за горивата да бъдат поставени „под чертата“. Обичайният въпрос към ресорен министър: „Какво прави държавата за интересите на…?!, в случая на зърнопроизводителите. А както се знае в последно време под „държавата“ се има предвид Той. Все пак в краткия разговор, Борисов признава, че е нужен баланс между едри средни и дребни, въпреки че според представителите на поземлената аристокрация на тях дребни не им трябват.

Доколкото се разбира основният проблем пред зърнопроизводителите е уреждането на доброволните споразумения в закона за арендата и наема на земеделски земи, за които те са дали своите предложения, и промените в който са на ниво обществено обсъждане, както уверява Танева.

От видеото се разбра още, че и проблемът с малцинствата не е отминат, а по признанието на един от зърнопроизводителите след неочакван сюжет с минаваща каруца с роми, развеселил Борисов, е че те вече не крадат, работят, ама „само дето се пазарят по три пъти на ден“.

„Колко дотираме годишно земеделието?! И ние да се пофалим нещо“, казва Борисов и следва моментален отговор от земеделския министър. „Всяка година с пакет от 800 милиона евро по директните плащания“. За миналата година по думите на Танева зърнопроизводството е е било подпомогнато с най-много благодарение на това, че фермерите са се възползвали от всички антикризисни мерки, одобрени от Брюксел, както и локално срещу щети от засушаването. Извън реториката на управляващите, която както виждаме министър Танева спазва и дори при съвсем обикновени срещи не изневерява на административния език, ще припомним какви картини по сценарий на Хичкок очертаха зърнопроизводители именно от източните части на страната точно през миналата година именно заради липсата на каквато и да е държавна помощ. Стана ясно, че се работи и за намаляване на цената на водата за напояване. „Трябва да се дебатира“, това пък отговаря Борисов по болната тема за липсата на закон за браншовите организации, тоест тази тема май не е сред приоритетите и нищо чудно да продължи да бъде замитана под килима, защото властта, която в каквато и да е цветова комбинация няма интерес от силни фермерски организации. Разбираемо защо.

Управляващите показват за пореден път, че когато дойде време за избор, са готови да впрегнат и зърното за осъществяване на своите цели, а именно да не изпуснат кокала. Зърното обаче е хляб, а не политически амбиции. Да не го забравят, защото палачинката винаги се обръща. И ако днес фермерите се ухажват от властта, утре последната може да се окаже обкръжена от трактори. Тогава едва ли ще и е до трупане на политически дивиденти. Която и да е тя.

Вижте видеото тук