сряда, май 29, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Земеделския бранш: Всички форми на диалог са изчерпани!

Земеделски организации поискаха сериозен дебат и спешно становище на земеделската комисия по готвените промени за регулации при употреба на горивата

На специална пресконференция днес  представители на зърнопроизводителите заявиха, че в момента всички форми на диалог по отношение предвижданите законови промени за контрол на горивата са изчерпани. „Ние сме тук за да защитим правата си на граждани”, заяви Ангел Вукодинов, който обвини в лобизъм депутатите от комисията по наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, разглеждаща законопроекта. Недопустимо е борбата с нелегалния внос на горива да ограничава дейността на земеделските производители”, допълни Костадин Костадинов , председател на НАЗ. Предстоящите протести  действия са подкрепени от АЗПБ,асоциация „Български пипер” и Националния съюз на земеделските кооперации в България.

„Този закон е недопустим за земеделските производители”, каза и  Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските  кооперации в България. Според него ако се приемат промените някои от бензиностанциите ще трябва да затворят, а горивата за земеделските производители ще поскъпнат с между 40 и 50 стотинки. Агробизнесът се противопостави на политизирането на предстоящите протестни действия и прозрачност по отношение на диалога в парламента. Според тях законопроектът е написан без да е направена оценка за социалноикономическото въздействие на готвените промени.

Изпълнявайки вменените им задължения фермерите предвиждат да започнат да зареждат земеделската техника по бензиностанцията. До момента от МЗХГ не се реагирали на предложените законови промени. Земеделието според бранша е било изключено от дебата по готвените промени, и той поиска спешно заседание и становище на земеделската комисия в парламента.

Зърнопроизводителите припомниха, че още при първите опити за въвеждане на нивомери са предложили земеделските производители да използват оцветени горива. Земеделските организации са готови да предложат конкретни мерки, но за целта е необходимо да има диалог. Към момента върху земеделските производители се осъществяват 10 проверки върху употребата на горива – от страна на митниците, НАП и МЗХГ, като по данни на нАП до момента няма ведомствени бензиностанции, които да са нарушавали законовите разпоредби. От промените в закона ще спечелят 10 фирми, а прогнозираната от бранша печалба от 100 млн. лева няма да влезе в държавата.